От х:

Днес в x:

Хасково се сдоби с втория по големина питон в Европа

Касандра в Морската градина на Варна

Хасковските херпетолози в лицето на Георги Русев се сдобиха с изключително ценна находка-6 метров зрял женски питон, който ще стане част от хасковската пътуваща изложба на змии. Питонът е втория по големина в цяла Европа, като единственото по-дълго влечуго от този вид е в лондонския национален терариум. Пълзящият там „сър“ , се хвали със 6 метра и половина. Ама е по-стар. 

Хасковската змийка също не е в първа младост. Тя се казва Касандра и тази година прави 20 годишен юбилей, което за „стайните“ питони е около средна възраст. Отглеждани в терариум, влечугите могат да доживеят 45-50 години и да достигнат 10-12 метра дължина. 

Русев придобил змията от частен колекционер. Не е известно при какви обстоятелства предишният собственик решил да се раздели с любимката си, която отглеждал от малко змийче. В момента, питонът е на морето, където участва в изложби във Варна и Бургас. Преди седмица стана атракция в морската градина във Варна.

Русев обаче оспори публикуваните там информации, че змийката била достъпна за туристи и едва ли не раздавала целувки.

„По скоро ще ги изяде, много агресивна е. Трябва да я пипат специалисти и да са много внимателни“ каза Русев. В негова уста това звучи зловещо, тъй като мъжът е известен с непукизма си. Само преди месец една „добра“ боа, го захапала за дясната длан и единият от зъбите и останал счупен до костта на палеца. За разлика от боата, питонът има 100 зъба със сантиметър и половина дължина, плюс тяло с което може да удуши бивол ако се наложи. 

Хасковлии ще могат да видят питона наживо напролет, когато е традиционната изложба на хасковските херпетолози.

Г.Христов

Змиярът Георги Русев изпитва пословичната си смелост с хасковския крокодил
....и с смъртоносни кобри от хасковската колекция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини