От х:

Днес в x:

Хасковските ресторанти-перфектни, пържат само с ново олио

Хасковските готвачи готвят само с ново олио

Само за седмица хасковската Агенция по безопасност на храните провери провери 31 заведения за обществено хранене в областта, в търсене на гранясало олио в кухните. Проверката бе разпоредена в началото на месеца от министър Найденов във връзка със зачестилите оплаквания, особено от Черноморието, за сервирани ястия, приготвени в застояло или развалено олио. Проверката обхвана цялата страна. 

В хасковско на фокус са били големи и утвърдени ресторанти, но са проверявани и квартални кръчмички. Оказа се, че се работи само с ново олио, дори и в капанчетата предлагащи бира с цаца.

Ако на някой нещо му мирише, проблема е в носа му. 

Акове все пак има-на два ресторанта в Свиленград. Там развалено олио не е открито, но е констатирана липса на описана процедура за подмяна на готварската мазнина. На нормален език, това означава не че готвачите не си подменят мазнината, а че не са описали практиката си на хартия. Съгласно европейските изисквания във всяко заведение трябва да има добри производствени практики, надлежно описани в документи. Тъй като манипулациите в една кухня са стотици на ден, излиза че един chef трябва повече да пише, отколкото да готви. 

Превръщането на готвачите в писари излиза че е неизбежно, след като вече започват да се налагат глоби за това, мърмореха хасковски ресторантьори. 

Агенцията извърши общо 142 проверки за изминалата седмица, като отново констатира модната в последните месеци работа на обекти, без регистрация по закона за храните. В това отношение шампиони са в Димитровград където цели 4 магазина са спипани да продават нелегално. Две от тях са в града, две в село Върбица. Свиленградски магазин пък е продавал мръвки без етикети за произход на месото. 10 кг месо е предадено на екарисаж. 4 акта са съставени на хасковски кафе аперитиви и магазини, като водещо нарушение е било мръсотията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини