От х:

Днес в x:

Проф. Байкова: Лятото започна, бирата задължително с чаша вода

Леки закуски, смути вместо фреш, повече зеленчуци, бели меса и морски дарове, препоръчва специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в лятното ни меню. Почитателите на бирата експертът съветва да я комбинират с чаша вода.

Ето какво още сподели проф. Байкова за летния хранителен режим в интервю за БГНЕС:

„През лятото ние минаваме към по-леки закуски, обяд и вечери. На закуска приемаме малко въглехидрати, за да енергизираме нашия организъм, например една-две филийки пълнозърнест хляб или парче баница, но със зеленчуков компонент, могат и да се консумират зърнени миксове като овесени ядки, сусамово, ленено или маково семе с настъргани ябълка, къпини или малини".

Между храненията в 10 и 16 часа може да се пие смути, а не типичните фрешове, в които има много глюкоза и фуктоза, за сметка на това липсват фибрите. Чаша кафе с мед и мляко или топка сладолед също са добър вариант.

За обяд диетологът съветва да консумираме два пъти седмично въглехидратни блюда като постен гювеч, спагети с доматен сос и много малко жълти сирена. Добър вариант са зърнените и бобови храни, които може да се хапват два пъти седмично.

Диетологът обяснява, че пет пъти седмично трябва да се приемат белтъчни храни като през лятото това са млечните продукти, рибите, яйца или бели птичи меса.

Нарочно казвам птичи, защото е добре да изберем и пуешко месо. От рибните деликатеси е добре да се приемат омари, миди или калмари. От млечните продукти, разбира се, си мечтаем за тиквички с кисело мляко, таратор или млечна салата, но в никакъв случай не са за препоръчване висококалорийните салати, в които се използва майонеза, пояснява тя.

Вечерите е добре да бъдат постни, да се консумират зеленчукови ястия, казва диетологът.

Традиционният летен хит - пържените картофки - не са препоръчителна храна, посочва проф. Байкова.

Изключваме пържени картофки, защото 100 г. варени картофи са 100 калории, но 100 г. пържени картофи са носители на 300 калории, а ние не ядем 100 г. само, а обикновено консумираме по-голяма порция от 300 г. и съответно стават 900 калории, а тях трудно бихме ги изразходили особено в топлия сезон, подчертава тя.

Какво да пием

Напитките през лятото, за съжаление, не би трябвало да бъдат само студени газирани през светлия ден, защото те подкиселяват въглеродния двуокис, става въглена киселина в организма и тя подкиселява организма, а ние искаме да имаме облекчена функция на бъбреците, на кожата, тоест да имаме добра отделителна функция, затова е по-добре това да бъде цитронада. Отново актуална е т.н. домашна цитронада, в която има вода, лимонови, портокалови резенчета или сокове, бъз, малини, или други разредени сиропи, но на плодова компонента. Тя е освежаваща и алкализираща, а не подкиселяваща вътрешната среда на организма, изтъква експертът.

Алкохолът да се поднася с вода

„В коктейлите има малко концентрирано количество алкохол и с голямо количество плодови, зеленчукови или билкови добавки. Това е лятната напитка, както и кехлибарената бира, която също присъства в менюто ни. Тя е хидратираща, но се консумира и с вода, за да има истинската, наистина освежаваща стойност. Ако изберете бирата, то задължително моята препоръка е тя да бъде сервирана с чаша вода, защото има благоприятен ефект за организма. Обикновено алкохолсъдържащите напитки спомагат за излъчване на течности от тялото и ако не добавим свежа вода, ние съвсем ще се дехидратираме, а това е риск от топлинен или слънчев проблем“, допълва още диетологът проф. Донка Байкова. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини