От х:

Днес в x:

Свети Илия в чудесна форма в село Воден

Богомолци от Воден почитат светията си

120 годишния храм на Воден е поддържан в чудесна форма, въпреки че в него не са налети крупни средства за ремонт, а малкото димитровградско село има само около 300 жители. Обаче именно с техните отделени левчета, църквата св. Илия изглежда като картинка. 

Навръх Илинден храмът днес прие богомолци от околните села, а архийерейският наместник Отец Георги отслужи празнична литургия. Освен храмов празник, „Св. Илия“ в село Воден чества и 120 годишния си рожден ден. Рожденникът бе „издокаран“ с прекрасни стенописи, пресни дървени обкови и перила и теракот на пода. Амвонът сияеше излъскан и лакиран до блясък. „Никой не ни дава пари чедо, сами си заделяме, кой колкото може“ каза баба от църковното настоятелство. Единствената сума отвън, са 5-те хиляди лева отпуснати миналата година от Агенцията по вероизповедания. За какво точно са стигнали тези пари не е ясно, но храмът има чисто нови керемиди, дървен надпис на портата и прясно построен кът и навес, за облажване със светен курбан. Воденци могат да се гордеят с храма си. 

Днес православните християни празнува Илинден. Древният празник е в чест на пророк Илия, наричан вторият предтеча на Исус. Именно св. Илия предсказал 900 години по-рано за идването на Спасителя. Наричан още Ангелът в плът и повелителят на стихиите. 

Днешната дата е сакрална за България и по още една причина. Навършват се 109 години от най-голямото българско въстание срещу османското владичество-Илинденско-преображенското въстание от 1903 г.

Г.Христов

Докосване на Ангелът в плът
Новоназначеният свещеник Отец Антон от Стара Загора благославя хляба
Храмът е като картинка и отвън и отвътре

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини