От х:

Днес в x:

Камък, открит преди години, показва кога е построен параклиса „Св. пророк Илия“ край с.Сърница

    Храмов празник има днес параклисът на едно от възвишенията край минералбанското село Сърница „Св. пророк Илия“.

    Ключа за светата обител държи клисарят на местната църква „Св.Николай Чудотворец“- Митьо Сталев. Той е и един от местните, които се грижат и поддържат в изряден вид трите параклиса и църквата в селото.

    Предполага се, че каменният параклис, носещ името на пророка край с.Срница, е издигнат през 1889 година. Допреди няколко години нямало следа за това кога тукашните хора са градили обителтта. При един от ремонтите обаче майсторите извадили камък с надпис, който до този момент бил обърнат навътре към градежа. Имало изписани имена, вероятно на благодетелите, построили храма, и годината 1889-а.

    Св. пророк Илия се счита за един от най-великите измежду старозаветните праведници. Християнската църква го нарича още от древността „пророк и предсказател на великите Божи дела“. Името Илия означава в превод от арамейски „Бог е Бог“.

    В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Празнуват и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, които имат за свой покровител св. Илия.

    На 20-и юли, когато се почита светията, местните хора от Сърница обикновено се събират на хълма край параклиса, за да измолят дъжд в този горещ период на годината и да отдадат почит към светията. Според фолклорните представи св.Илия е господар на летните небесни стихии, на гръмотевиците и градушките.

    Вярванията на този ден са свързани със забраната, да се влиза във вода. На този ден се смята, че морето взима най-много жертви като курбан за св. Илия.

    Според народното поверие, на Илинден не бива да се работи, защото мълния може да порази този, които е на открито. Забраната важи и за добитъка, затова и хората не вадели на Илинден животнигт на работа навън.

    Смятало се, че ако на този ден гърми, това предвещава суша и че орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили, но пък гроздето ще е хубаво и виното ще стане пивко. Освен това Илинден са счита за граничен между лятото и есента.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини