От х:

Днес в x:

Откриха как се гаси пожар със звук и ток

Инженери от американската военна агенция DARPA разработиха начини да се гаси пожар без използването на химикали – този път с помощта на звук или електричество.

Това  съобщава Лента.ру, позовавайки се на сайта на агенцията. Учените са изследвали възможността да се потушава огънят чрез различни физически методи. Два от тях се оказват ефективни и могат да се приложат на практика. Те се основават на въздействието на променливото магнитно поле и на акустичното облъчване.

В първия случай пламъкът е бил угасен с помощта на специален електрод, покрит със защита от стъкло. Въздействието на полето на огнената плазма довело до образуването на мощни потоци частици – йонни струи, които фактически „отвели“ пламъците. Методът е приложим за погасяване на неголеми огнища.

Другият начин, разработен от американските военни, се свежда до облъчване на пламъците със звукови вълни. В експериментална обстановка съд с горящ хептан е бил поставен между два високоговорителя. Акустичното им въздействие се оказало достатъчно, за да потуши огъня само за няколко секунди. Инженерите обясняват това действие на звука с два процеса. Първият – акустичните вълни изтъняват горящата зона, а освен това те въздействат на повърхността на пожара и увеличават скоростта на изпаряване. Това не води до увеличаване скоростта на изгаряне, а само понижава температурата на огъня и той угасва.

Разработката в американската агенция може да се приложи за създаване на система за автоматично потушаване на пожари, избухващи на кораби и самолети, което би спасило стотици човешки животи.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини