От х:

Днес в x:

Кметът: Таксата смет на селата е много ниска

Гарвановското сметище ще се разширява. Таксата остава същата

В следващите няколко години може да се преразгледа такса смет за селата. Тя е прекалено ниска, а претенциите им са големи. Това обяви хасковския кмет Георги Иванов по повод добрата новина, че по оперативна програма „Околна среда“са отпуснати 28 милиона лева за разширяване на сметището в село Гарваново. Там ще се рекултивират хасковските отпадъци, като ще се изгради модерна сепарираща система плюс инсталация за биологична преработка на отпадъците в тор. До 15-ти август общината трябва да предостави проектната документация, за да бъде одобрено финансирането. Изискването е 5 % от сумата да бъде съфинансиране от общината. Но общината няма да плаща нови пари, защото средствата ще се набавят от ежемесечните отчисления за рекултивирането на хасковските боклуци. Те са в размер на 20 хил месечно, като министерството на Екологията е дало разрешение именно от тези пари да се формира вноската на общината.

Модернизирането на депото няма да даде отражение на такса смет в Хасково. „Докато съм кмет, напишете го с големи букви, такса смет в Хасково няма да бъде променяна. Докато е този общински съвет подобна докладна няма да влезе“ категоричен бе кмета. После допълни: разбира се няма да бъде и вдигана.

Това обаче не важи за селата, а от там имат завишени изисквания за чистотата. Това струва пари, допълни градоначалникът.

В момента такса битови отпадъци в Хасково е 3 промила за граждани и 12 промила за фирми.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини