От х:

Днес в x:

Ден трети: 400 души и 3 хеликоптера гасят пожара на Витоша

Сн.: МО

Трети ден продължава гасенето на пожара в резервата „Бистришко бранище” - най-големият на Витоша през последните 10 години. Пожарът обаче е локализиран. Три хеликоптера и повече от 400 души се включиха в гасенето. Допускат се само доброволци след инструктаж за безопасност. Няма разрастване на пожара на Витоша, каза във вторник сутринта за "Фокус" министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов. Пожарът е локализиран. Към момента три хеликоптера участват в гасенето на огъня. Около 140 са доброволците, които се включиха в групите по овладяване на огъня. В групите участват екипи на пожарната и горските стопанства. Министерството на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, с които да се ограничи огнището, обясни министър Найденов.

Две от страните на фронта на пожара са под контрол, но от третата страна - в посока югоизток, огънят се се разраства. Това съобщи късно в понеделник главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, цитиран от "Фокус" и бТВ.

Пламъците отиват към младата гора на планината. Увеличаването на площта на огъня е рисково като направление, уточни тогава Николов. За това допринесъл вятърът, който излязъл около 13 часа, както и това, че около 15 часа в понеделник екипите на двата хеликоптера се оттеглили към Пловдив за почивка.

Освен двата хеликоптера МИ-17 на българската армия, включихме и трети хеликоптер на частната фирма „Хели Ер”, каза още главен комисар Николай Николов. Те започват да летят отново от 7 часа във вторник.

Вечерта в понеделник огънят се развива на площ от около 100 дка на 1700-1800 метра надморска височина. Засега е унищожена само загинала дървесна маса - смерчови насаждения, които не са живи, а в резултат на ветровала са пречупени и са на земята, заявиха от РИОСВ-София.

Близо 400 души работят на терена по овладяването на огнената стихия. Пожарникари, полицаи, работници от горските стопанства, служители от Столичната община и доброволци гасят огъня. Пренасят се помпи с мулета и с коне, тъй като достъпът до мястото, където е огнището на пожара, е много трудно достъпен за всякакъв вид техника. По-късно участието на доброволци бе прекратено заради опасността за тях. 

Този участък обаче е много трудно проходим и това би могло да застраши сериозно живота на всички спасители, които са на място, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той уточни, че по тази причина в акциите по гасенето ще бъдат ползвани само подготвени пожарникари, курсанти от академията - 4-ти курс, и горски служители, които добре познават участъка, без помощта на доброволци.


Пожарът е в резерват, гората там е абсолютно непроходима, което възпрепятства напълно придвижването, обясни министърът и благодари на студентите от Спортната академия, на "offroad" екипите и всички доброволци.

Доброволци все пак ще бъдат допуснати, стана ясно от съобщение на МВР.
Такива ще бъдат допускани само след инструктаж за безопасно поведение, съобщиха от МВР. Сборният пункт е в 5,30 часа във вторник пред кметството в село Бистрица. Изискванията към тях са да бъдат физически здрави и по възможност да са преминали планинско обучение или курсове по ориентация. Те трябва да са облечени с блузи с дълъг ръкав, дълги панталони и цели високи обувки. В себе си доброволците трябва да носят раница с вода и суха храна за един ден, слънчеви очила, шапка, фенерче и ръкавици.

Засега няма окончателни хипотези за причините за пожара. Предполага се, че е от запален в близост огън. Надявам се само да не е било с умисъл, коментира още вътрешният министър.
Пожарът не може да се свързва и със Закона за горите, защото по думите на Цветанов и Найденов нямал никакво отношение по дебатите, който се води по него.

Към момента няма информация за причината за пожара, но по-всяка вероятност става дума за намесен човешки фактор, каза още комисар Николов. Точна експертиза можем да направим след потушаването на огъня, но това ще стане до няколко дни, допълни той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини