От х:

Днес в x:

Турци се натискат за работа в Кърджалийско,искат българско гражданство

  Кърджалийска област е с най-бърз темп на нарастване на броя на визите  издавани за чужди граждани в Южен централен район за планиране.Става дума за граждани на Република Турция,които идват да работят ,инвестират или живеят в Източните Родопи.Това съобщи в Кърджали на кръгла маса за имиграционните процеси Марияна Христова.Форумът се организира от европейския колеж по икономика и управление по проект финансиран от Европейският фонд за интеграция на граждани на трети страни.

Статистиката сочи,че през миналата година от 664 граждани на трети страни регистрирани в областта 629 са от Република Турция.За тази година от 300 регистрирани-271 са от южната ни съседка.

Повечето от тези чужденци са изселници по спогодби с Република Турция,посочи Мариана Христова.Тя даде пример с 90 годишен старец,напуснал страната през далечната 1931 г.,който сега получава виза за дългосрочно пребиваване в очакване на българско гражданство.

  Христова посочи,че много граждани на южната ни съседка идват да работят тук.Вместо работни визи обаче,те ползват туристически.Така регистрираните работни визи са нищожен брой.Когато дойдат в страната със семействата си тези хора не могат да се възползват от безплатно здравеопазване и безплатно образование за децата си .Те могат да се възползват от общински жилища само ако имат статут на бежанци.

 Според направени изследвания България е сред най-толерантните европейски държави по отношение на чуждестранните имигранти.Имигрантите са първия враг ,който обикновено обществото си набелязва,но това не се отнася за нашата страна,подчерта Мариана Христова.

   Бившият премиер Жан Виденов,който участва като експерт в работата на кръглата маса посочи,че единствено Регионалния инспекторат по  образование в Кърджали  от целия Централен южен район разполага със статистически данни за децата на имигранти. Усвояването на езика е основния проблем пред чужденците. В Кърджали има опит с преподаването на български език на етнически турци и това е благоприятно,подчерта Виденов. Той посочи,че на българските ВУЗ-ове се възлагат най-големите надежди за привличане на високообразовани и квалифицирани чужденци и задържането им в страната,което се очаква и от висшите училища в Кърджали.Страната ни е въвела синя карта за такива кадри, каза още Виденов.Все още е тромава системата за легализиране на дипломите на имигрантите от родните им страни.

Шефът на Регионалния инспекторат по образование на МОНМ Гроздан Колев каза ,че в тази насока активно се работи и вече има прогрес.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини