От х:

Днес в x:

Омагьосан кръг за „най-лошия път в Европа“

Мартин Смит констатира, че през Книжовник минава най-лошия път в Европа

Най-лошият път в Европа има шанс да остане лош за още много дълго време. А Хасково да се сдобие с една „палма на първенството“, която едва ли е желана, но е напълно заслужена. 

Става дума за Пътя Хасково-Стамболово, в частта му през село Книжовник. Преди седмица ви разказахме за вълчите капани, както сполучливо местните наричат проядените си от дупки улици. Те са счупили не една и две коли, включително и тази на един нов българин от стара Англия, Мартин Смит. От април той се заселил трайно при съпругата си в село Стамболово и ежедневно поне по два пъти пътува до областния град. Сравнително новичката му кола, вече чука, тропа и дърпа надясно. Мартин се заканва да съди общината за нанесените щети, което той заяви в открито писмо до Haskovo.net. Случаят обаче толкова е оплетен, че отговорните/виновните са много или както е по български – никой. 

Пътят е държавен и е работа на АПИ да го ремонтира. Преди седмица областната управителка изрази готовност това да стане, но посочи, че от общината не ги пускат да асфалтират, защото обектът не бил завършен след строително ремонтни работи. От администрацията уточниха, че преди каквото и да е асфалтиране, пропаданията по пътя трябва да се оправят от фирмата полагала канализация през селото-хасковската „Марчела 90“. След сериозни усилия, успяхме да се свържем и със собственикът на Марчела 90, общинският съветник Златко Марчев. Който разказа интересни работи. 

„Нямам вече отношение към този път. Завърших канализацията през 2007 година. После на два пъти асфалтирах пътя, но не може една строителна фирма да бъде използвана като пътна поддръжка“ категоричен е Марчев. Той изрази недоумение защо пътното не си асфалтира, след като точно в тази част с дупките, катализацията отдавна е положена и няма повече работа по нея. „Дупките се появяват защото всички тежки камиони са пренасочени по тази отсечка. Всички които идват от баластерни, кариери или участват в строителни работи, минават през книжовник“, допълни той. И до днес оттам вървят 40-тонни автомобили, които участват в проект за асфалтиране на ...Стамболово. Излиза, че за да се оправят пътищата на съседната, се разбиват пътищата на хасковската община. 

Пътят през Книжовник пък няма как да се издаде. Той е част от мащабен проект за 5.5 млн лева финансиран от ПУДООС, за изграждане на пречиствателна станция до Книжовник и канализиране на близките села. Преведен обаче е само 1 млн. и финансирането е спряно. Съответно, целият проект стои незавършен. 

Асфалтирането на пътя през Книжовник обаче е заложено в един от лотовете на пътното-Манастир, Книжовник, Долно Черковище, настоява Марчев. Това че държавата няма пари за този път си е нейна работа, Марчела няма вече ангажимент, категоричен е собственикът и. 

Опре ли се до благоволението на държавата е ясно, че нещата се отлагат за неопределено бъдеще. Или до кърваво бъдеще. Пътят през книжовник убийствено напомня с дупките си кървавата „Съединение“ през Симеоновград. На миналия Великден, там бяха прегазени 6 деца. Виновните бяха дупките и пиян шофьор. Подобни дупки Книжовник вече си има. Пияни шофьори, минаващи през селото-дал господ. Но Господ си събира вересиите, понякога и от невинни.

Как изглежда най-лошия път в Европа вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

След двумесечен ежедневен преход-колата криви надясно и тропа непрекъснато
Изборът от дупки е богат
На места, всичко е дупка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини