От х:

Днес в x:

Международен мобилен център ще източва кръв в Родопите

Мобилните центрове дават резултати

Международен проект ще финансира закупуване и оборудване на Мобилен център за кръводаряване и наемане на персонал за обслужването му. Това стана ясно от информационна среща днес в областна администрация, посветена на международния ден на кръводаряването 14 юни.

Проектът се нарича „Доброволно кръводаряване в Родопите/RHO DONATE/. Изпълнява се от водеща организация Периферия Източна Македония и Тракия, съвместно с партньорите Областна администрация Хасково и Областна администрация Кърджали. Общият бюджет е 895.056,00 €, от които 85% са съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие чрез Програма за териториално сътрудничество „Гърция-България 2007-2013 г.”. Останалите 15% са от националните бюджети на България и Гърция. Бюджетът на Областна администрация Хасково възлиза на 310 629 евро, от които 234 000 евро са предназначени за закупуване и оборудване на Мобилния център за кръводаряване. Той ще способства за възстановяването на акциите по кръводаряване с подвижен екип и ще доведе до увеличаването на безвъзмездните и доброволни кръводарители в област Хасково.

Към настоящият момент, запасите от кръв на областната болници са достатъчни, но лекарите отчитат като нисък броя на доброволните кръводарители.

На утрешният световен ден на доброволното кръводаряване, се приканват гражданите безвъзмездно да дарят кръв и спасят живот. Единственото организирано засега кръводаряване е на младежката организация на ГЕРБ, чиито членове ще легнат на кушетка от 9.30 сутринта.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини