От х:

Днес в x:

Златната палма отиде при филма ”Любов”

Златната палма на 65 – ия филмов фестивал в Кан бе присъдена на филма "Любов" на Михаел Ханеке. Председателят на журито Нани Морети връчи наградата като подчерта "основния принос" на двамата главни актьори - Жан-Луи Трентинян на 81, и Еманюел Рива на 85 г.

Те се качиха на сцената заедно с австрийския режисьор Михаел Ханеке, който отнася своята втора Златна палма след "Бялата лента" от 2009 г. Режисьорът, който живее между Виена и Париж, благодари от цялото си сърце на своите брилянтни актьори, които "които са същността на този филм".

Еманюел Рива потвърди, че колкото актьорска, работата им е била и "споделяне на живота"."Да запазиш това единствено за себе си, би било липса на очарование", добави тя.

Наградата на журито е за многократния лауреат на кинофестивала през годините британски режисьор Кен Лоуч, печелил "Златната палма" през 2006 г. с "Вятърът над ечемичените ниви". Този път филмът му "The Angels` Share" е оптимистичен и ни отвежда към Шотландия и местното производство на уиски.

Две румънски актриси - Кристина Флутур и Космина Стратан - си разделят наградата за най-добра актриса. Те изпълняват главните роли във филма на румънския режисьор Кристиян Мунджиу "Отвъд хълмовете".

Датският актьор Мадс Микелсен, познат на масовия зрител от ролята му на злодей в серията от сагата за Бонд "Казино роял" /2006 г./ получи наградата за мъжка роля във филма "Ловът" на Томас Винтерберг. Журито отбеляза, че актьорът е изобразил героя си с "невероятна тънкост", така че всички зрители са съпреживявали с него.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини