От х:

Днес в x:

На Спасовден: Покайване за грешните, благословия за вярващите

Всеки се прекръсти пред иконата на Спасителя

Покаяние и благослов, молитви за здраве и берекет, съпътстваха днешния Спасовден. Той се пада винаги в четвъртък на 40-я ден след Великден. Бележи възнесението на Спасителя Исус Христос на небето. От там-Спасовден. Смята се, че на тоя ден, спасителят приключва земния си път и отива при Бог Отец.

Спасовден е един от най-тачените български народни празници. За това не бе учудващо, че големи и малки последваха Отец Златко от хасковския храм „Архангел Михаил” в литийно шествие до параклисчето „Възнесение господне” на Ямача. Колоната смирени християни водеха мъничките Михаел и Михаела. Двамата държаха икона на Спасителя Исус и бяха посрещнати с благочестиво преклонение от много по-възрастни от тях люде. Всеки искаше да целуне иконата и да се помоли тихичко насред кръстния знак. За здраве, плодородие и покаяние на греховете, както ни отговориха. Пред параклисчето бяха подредени храни и напитки, които се раздаваха за здраве. Вярващите пълнеха бутилки от светена вода. Набожни християни бяха дарили агне за курбан.

Независимо от метеорологията, Спасовден неизменно се празнува от много хора. В народното поверие на този ден излизат Самодивите и русалките. Те лекуват болните хора. Лекуват и най-страшното за нашите предци-безплодието. Според вярванията през вековете, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодието. Жена трябва да преспи тогава под растението росен. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена.

В народните вярвания обаче, това е краят на българска народна еротична приказка, завършваща с красноречивото „Те ти булка-Спасовден”.

На днешния ден, имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. На всички именници честито!

Днешният ден се счита за професионален празник на хлебари, шофьори, строители, хотелиери и цветари.

Г.Христов

Михаел и Михаела водеха шествието от храма до параклиса

За вярващите имаше светен курбан
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини