От х:

Днес в x:

Ресторантьори харизват стъклени си стени на Бойко

Скъпоструващите стени се харизват на премиера и неговите законотворци

Готов съм да подаря стъклената си стена на Бойко Борисов и на екипа му, заради безумното изискване за разделяне на заведенията, обяви хасковски ресторантьор, дни преди въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Тя влиза в сила от 1-ви юни. След това, поставените преди година стъклените стени, които разделиха помещенията на такива за пушачи и непушачи, стават абсолютно безсмислени. Заради тях, заведенията бяха глобявани по няколко пъти.

Никой собственик още не е измислил какво да ги прави.

„Демонтажът им струва пари, а достатъчно се набутахме покрай тях“ коментира съдържателят на ресторант „Орфей“ Николай Траилов. Огромното му помещение бе разделено на две и на практика, прецака провеждането на масови и организирани мероприятия. Текущата консумация в бездимния сектор пък се изчерпвала от две маси. Най-много по толкова сядали там. А по закон, това е по-голямата част от ресторанта. 

Цели 7 бона струва на Цвети Лалов поставянето на стъклена стена през пицарията му „Уно Пю“. Наблюденията за ефекта са аналогични, чуденето какво да прави със стената-същото. И той е готов да я хариже на Бойко. 

Най-нелепо стоят стените в питейните заведения. Никотиновата полиция разсипа от глоби Джаза нова, преди там да кандисат и поставят стена. В момента усещането е като от два съседни аквариума, с общ бар плот.

Ако упоменатите собственици са се набутали със стени, то Румен Балкански направи цяла отделна зала към ресторанта си „Фантазия“. Старата закрита част на ресторанта бе отредена за непушачи, чисто новата зала, до паркинга на хотела-за пушачи. Там се провеждат и баловете на абитуриентите. Освен стена между двете помещения, бе направена и рампа за инвалидни колички. На фона на дадените пари, на Балкански му бе все тая за стената. „Събира праха в килера“ сви безразлично рамене той.

Красимира Андонова на хотел-ресторант „Алпинеум“ въобще не е правила стена. Заведението било под 50 квадрата и по досегашните нормативни документи може само да избира на какъв режим да работи. Без изненада-предпочели да бъдат за пушачи, въпреки изискването в ресторанта да не припарват лица под 18 год възраст.

„Алпинеум“ бяха силно против абсолютната забрана от първи юни. Със сигурност очакват загуби.

Това пък е една от причината „разделените“ заведения да са сравнително доволни. „Още миналата година трябваше да наложат абсолютна забрана за пушене. Но за всички“ категоричен е Цвети Лалов. „Нормалното е всички да са поставени на равна нога. Досега някои бяха с предимство“ подкрепи го и Николай Траилов. Именно заради възможноста в някои заведения да се пуши, големите ресторанти загубили голяма част от клиентелата си. Сега се надяват да я възстановят, след като навсякъде цигарите ще станат „нон грата“. 

Освен на закрити обществени места, пушенето се забранява и на някои открити- дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития., детски площадки. Отпадна изискването за забрана на стадиони, летни кина и автобусни спирки. „ Това за стадионите ще бъде...трудно“ замислено каза шефът на хасковската никотинова полиция д-р Иван Александров от РЗИ. Вероятно си представяше инспектори с фишове за 50 лева всред побеснели ултраси скандиращи „.. и преди и сега....!“ Докторът обаче отказа коментар с мотива, че промените в закона още не са обнародвани в Държавен вестник. 

Изненадващо, с проекта се въвеждат и мерки за ограничаване на енергийни напитки от деца, като напитките ще бъдат забранени за продажба за всички до 18 години на територията на детски градини, училища, общежития, лечебни заведения. Акцентът обаче остава върху цигарите. И има защо. 

България е на първо място в ЕС по пушачи сред децата на 15 г. Нашенците се нареждат на второ място по палещи всеки ден цигари след гърците. Страната ни е подписала рамковата конвенция за борба с тютюнопушенето и затова е задължена да въведе ограничението.

Г.Христов

Популярното заведение Джаза нова изглеждаше като аквариум

В Комплекс Даймонд си имаха цели два аквариума
Тези които не се съобразиха, бяха глобявани от непушач №1 д-р Иван Александров от РЗИполиция към РЗИ д-р Иван Александров
След посещение от ХЕИ, Николай Траилов се принуди да направи стенаинуди
Румен Балкански пък направо дострои ресторанта си
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини