От х:

Днес в x:

ВМРО: Храним ромите с 3 милиарда годишно

Пресконференцията на ВМРО. Костадин Костадинов е вдясно

„3 милиарда от държавният бюджет на България всяка година отиват за социални помощи на циганите. Най-общо казано, храним ги с тези пари, защото много от тях не отговарят на условията за получаване на социални помощи. Това е нещо като откуп, който българите всяка година плащат на това малцинство“.

Това каза днес в Хасково заместник председателят на ВМРО Костадин Костадинов, който представи книгата си „Третата национална катастрофа“ пред журналисти. Със същото заглавие е и филмът, който тази вечер ВМРО представя в Хасково от 18 часа в читалище „Св. Климент Охридски“. Филмът може да бъде намерен и в интернет, уточни Костадинов.

„За снимането му обиколих България за 10 дни. Когато се върнах в София, имах чувството, че съм се върнал от друга държава“, каза той.

Темата на книгата и филма е българската демографска катастрофа. В големите областни градове тя не личи толкова, колкото в селата, смята авторът.

Костадинов е използвал данните от Националния статистически институт от преброяването през 1991 и 2001 година. Книгата всъщност излиза в навечерието на последното преброяване на населението през 2011-а.

Най-общо данните са следните – за 20 години населението на България е намаляло с 2 милиона души. Намалява и турското население – от близо един милион през 1991-а, десет години по-късно турците са около 450 000. Циганите в България са около 315 000.

„България е в демографска катастрофа. Българите намаляват годишно с 55-60 000 души. Има отделни региони, където изобщо не се говори български език. Като прибавим емиграцията, нещата стават съвсем трагични. Наскоро министърът на образованието се изпусна, че за 48 процента от децата българският език не им е майчин. После се опита да опровергае думите си, но те са точни.

По отношение на раждаемостта българите са малцинство от 2007 година, когато над 50 процента от родените деца не са били българчета. Оттогава насам този дял се увеличава“, каза още Костадинов.

Задължителното предучилищно образование той обясни с факта, че на практика първата година, преди първи клас, децата трябва да научат български, защото не го знаят.

„Държавата се разпада. Руши се социалната инфраструктура. Необходими са бързи и решителни мерки, защото след 15 години българите остават малцинство в държавата, а в малко по-далечна перспектива изчезва и самата държава“, категоричен бе Костадинов.

„Правихме проучване в три големи университетски града. По-голяма част от анкетираните отговориха, че не желаят да сключват брак. Жените – защото мъжете ставали все по-женствени, не можело да се разчита на тях да издържат семейство. Мъжете пък намират жените за прекалено комерсиални и така нататък. Тези отговори не зависят от материалното положение на анкетираните – така смятаха и заможните, и по-бедните. Истината е, че още в началото на 90-те години изхвърлихме възпитанието от училище. Семейството учи на общочовешки ценности, но училището – на обществени. Така израсна поколение без тези ценности, сега децата се смятат за бреме, а не за ценност. И се чудим защо българите се чалгазираха, защо нацията изпростява. Ето, затова, заради липсата на изградена ценностна система“, смята Костадинов.

Според него решението на демографския проблем не е в увеличаването на детските надбавки, защото това ще има единствен сигурен резултат – повече цигански деца. От ВМРО още през 2004 година съставили план за преодоляване на демографската криза. Пратили я на трите правителства, сменили се оттогава – на Симеон , на Станишев, и на последно – ГЕРБ. Отговор не получили от никого.

„Реагира единствено Десислава Атанасова, сегашният здравен министър, тогава беше шеф на комисията в парламента. Беше потресена. Попита: какво мога на направя лично аз? Отговорихме й, че точно в нейния ресор нашите идеи са осъществени – ставаше дума за фонда „Ин витро“, разказа Костадинов.

Според него все още има шанс за спасяване на нацията. Техният план най-общо може да се изложи в три точки. 1. Стимулиране на раждаемостта. 2. Връщане на част от емигрантите. 3. Заселване от българска диаспора в чужбина предимно в Средна Азия и Руската федерация. По думите на Костадинов само в Русия живеят около 200 000 българи, които обаче само след едно-две поколения ще бъдат натурализирани.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини