От х:

Днес в x:

4 нови изтребителя на лалугери ще пикират над Сакар

Бъдещият изтребител на лалугери

4 царски орлета се излюпиха в охранявани от природозащитници гнезда в Западна Странджа, съобщиха експерти от БДЗП. Това са първите за годината новоизлюпени екземпляри от един от най-редките и полезни за природата птичи видове.

Царският орел има статут на „световно застрашен вид” и е вписан в българската и в европейската Червена книга. В България има 23 размножаващи се двойки и въпреки скромната цифра, страната ни е с една от най-многобройните популации на царския орел. Съхраняването на вида е приоритет за природозащитниците у нас, които охраняват 5 гнезда с двойки царски орли. Две от тези двойки, които гнездят в Сакар, вече имат малки. При наблюденията е установено, че те имат минимум по едно орле, но вероятността люпилото да е от повече малки е голяма. Третата двойка има 2 малки. Останалите двойки в момента мътят яйцата си.

Има и две новосформирани двойки, които са заели изкуствени гнезда, построени специално за тях от екипите на БДЗП и Зелени Балкани. И двете двойки са съставени от непълновъзрастни птици в преходно оперение.

Грижата за вида е продиктувана от ключовото му значение за природата. Царският орел се храни с полски гризачи, особено с лалугери. Друго любимо ястие му е таралежът. През зимата орлите атакуват предимно врановите птици и мършата. В менюто на птицата има над 100 различни видове животни сред които зайци, яребици, дори и бял щъркел. Начинът на ловуване на царският орел е нарицателен. Птицата набира огромна височина а после пикира със събрани крила почти до земята, там преминава в бръснещ полет на сантиметри над повърхността и сграбчва плячката си. Размахът на кирлата на царският орел е над 2 метра. Единственият по-голям орел, и то с малко, е скалния. Царският орел обаче е по-красив с характерна златиска окраска в задната част на главата. Иначе птицата е тъмнокафява, почти черна.

Проектът „Опазване на царския орел и ловният сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България” се съфинансира от програма LIFE+ на Европейския съюз.

Г.Христов

Малкият е любопитен
Еколози строят изкуствено гнездо
Възрастен орел с малкото си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини