От х:

Днес в x:

Историци скочиха срещу паметника на Левски. Преглед на регионалния печат

"Историци: Монументът на Левски е грандомански", в. "Хасковска Марица". Професор Дойно Дойнов, който оглавява националният комитет за честване на 175-тата годишнина от рождението на Левски, остро разкритикува анонсираната идея да се издигне 133-метров паметник на Апостола край Свиленград. Според историци, паметникът е грандомански и надскача всичко познато у нас. Идентични възражения издигнаха и от съюза на българските художници-подобен проект е в разрез с природата. Най-смислени изглеждат критиките, че подобна мегаломания е в противоречие с личната скромност на Левски. Плюс факта, че тази мегаломания ще дразни съседните държави. Защото паметника е обърнат именно към тях.

Явно османското робство генетично ни е заложило схващането че "преклонената глава сабя не я сече". Затова всяко извисяване над стадото предизвиква боязън. Плюс характерния егоизъм на всеки. Какво го интересува проф. Дойнов и съюза на бълг.художници?! как ще се реализира проекта, след като инициаторите сред които най-познат е Любен Дилов-син, заявиха, че не щат нищо от държавата и ще издигнат паметника само с дарения. И за какво трябва да се пита тогава някакъв си професор за одобрение?! Това че конструкцията е в разрез с природата са глупости-всичко различно от землянките е в разрез с природата. Да вземем тогава да се върнем по пещерите. Вярно че Левски е бил изключително скромен и тази "мегаломания" не би му харесала, но ние не вдигаме този паметник ЗА Левски а за БЪЛГАРИТЕ, които почитат Левски. В техните очи той е огромен. До такава степен, че еднакво се познава и почита от всички етноси в страната. Левски Е и ЩЕ си остане единствената личност в нашата история обичана еднакво от всички българи, без резерви. И 1033 метра да е паметника, пак трябва да се направи стига конструктивно да е възможно. А иначе, винаги ще има недоволни. Особено професори.

Паметника на Апостола трябва да е готов до 2017-та година.

"Абитуриентка седна в стола на Иво Димов". Моника Кирова от ПМГ-Димитровград, зае стола на кмета Иво Димов за един ден , по случай 9-ти май Денят на Европа. В Хасково само тукашното ПМГ проведе ден на самоуправелнието. В другите училища и институции бяха изпаднали в летаргия.

"Ремонтираха пътя, разбиха тротоарите". Това се случило в Ивайловград-прясно асфалтирани улици с разнебитени тротоари. Това е като да лекуваш главоболие с чук.

Дини от Йордания населиха хасковския зеленчуков пазар. Вървят между 1.60 и 2.20 лв килото. Купуват се. Чака се ревът на любимешките производители на карпузи, че се затрива родното производство. Същото това родно производство, което ни продава доматите по 5 лв.

"Катерушки сменят джунглата зад Детско отделение" водещо на страница втора. За да се облагороди буренясалото място зад Педиатрията, ръководството на болницата обявило обществена поръчка за построяване на детска площадка. До дни ще бъде готова. Така свижданията и престоя на малчуганите в отделението ще минават много по леко. За миналата година 2 500 деца са преминали през детско, отчита завеждащият д-р Атанас Паунов

"Одрусаха "Виваком" с 1000 лв глоба за развален GSM". Хасковлийка си купила телефон от Виваком. Той и се повредил, а фирмата не можала да го оправи за предвидения едномесечен срок. Хасковлийката поискала да разтрогне договора, но от Мобилния оператор отказали. Заради което били глобени с 1000 лв, а съдът потвърдил решението на комисията за защита на потребителя.

"Арест на митничар докара инсулт на баща му"-"Новинар юг". Бащата на Стефан Костадинов, бил покосен от инсулт след като синът му бе арестуван по обвинение  за участие в престъпна група с цел взимане на подкупи и лично облагодетелстване. Днес апелативния съд в Пловдив гледа жалбите на задържаните, срещу оставянето им под арест. Припомняме, че 4-ма са в ареста, трима под домашен арест и един с гаранция от 5 хил лв.

"Назначиха първите 4-ма без ходатайство"-чело. Първите 4-ма назначени на работа в районния съд в Димитровград са назначени без ходатайство. Общо 72-ма се явили на конкурсите за 4 длъжности.

Докъде я докарахме-нормалното да се счита за новина.

"Хореографът на Галаксико  с награда за културен принос". Заглавието казва всичко.

"Порицаха инспектори за бутовете в "Република". Двама инспектори от Агенцията по храните бяха порицани, че не конфискували незаконно продавано месо в кв. Република. Пишели само актове на продавача, ром от квартала, които той и без това не плащал. Сега в Агенцията са обърнали палачинката-започнали да конфискуват мръвките и директно в екарисажа. Непосредствено преди Гергьовден, хората на д-р Вълчанов, конфискували 30 кила републиканска мръвка и я изгорили плюс още 25 кг мръвка от други места. Едва ли следващият път тарикатите ще излезат на улицата.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини