От х:

Днес в x:

Алиани от 1 до 91 години празнуват Гергьовден заедно, българите – поотделно

Стотици чевермета посрещаха госитте край Широка поляна

Най-големият български народен празник Гергьовден днес е повсеместно празнуван от всички християни и носители на благородното име на Св. Георги-победителят на злото, покровителят на воините и земеделците. Масовостта е огромна, защото както обичат да се шегуват със себе си именниците-„5 милиона сме, заедно с прасетата”. Както е известно, грухтящият коледен специалитет по традиция се именува Гошко.

Освен християните обаче празникът е култов и за огромна част от мюсюлманите, така наречените Алиани. И тази година те спретнаха грандиозен събор край село Широка Поляна в която празнуваха „Хадерлес”-еквивалент на св. Георги. И мюсюлманският светия убива змей и нашия. Почитащите ги, вкупом ядат агнета.

Алианите край Широка Поляна обаче се престараха. Екипът на Haskovo.net преброи 200 ! чевермета, без претенции да е видял всички. В сметката не влизаха чеверметата с десетки набучени на тях пилета. Имаше и стотици кюфтета и кебапчета от несвинско месо.

Алианите празнуват Гергьовден винаги заедно, като край Широка поляна се стичат хора от цялата страна. Едногодишни бебета се разминаваха със старци, като един от тях, по негови думи бе на 91 години! Оказа се, че това е единственото масово мероприятие в областта отбелязващо Гергьовден. Българите го празнуват по отделно. Манталитет.

Алианите са течение в мюсюлманската религия което произхожда от зетят на пророка Мохамед, Али. Алианите настояват, че религията трябва да се проповядва САМО от кръвни роднини на пророка. Може би поради тази причина не са любимци на ходжите.

Вярващите са избрали Широка Поляна заради древно теке и параклис, датиращ още от 1217 година. По това време балканският полуостров още не е помирисвал селджукските турци, които масирано налазват след 1300-ната година. Така че вероятно алианите са първата мюсюлманска вълна от заселници в България. Интересен факт, защото мюсюлманството обикновено винаги следва политическата експанзия. В тази религия мисионерството не е развито.

 Хубавото впечатление за външния набюдател от панаира край Широка Поляна обаче се разваля от два факта-огромен транспарант поставящ събитието под патронажа на областното ДПС и най-вече снимката на Кемал Ататюрк в параклиса до Текето. Не само българите, но и самите Алиани не могат да дадат смислено обяснение за какъв дявол политически лидер на ДРУГА държава е благославян като божество в ТАЗИ държава.

Иначе точно Алевитите/както са наричани алианите/ са религията предложила на света най-хуманните и универсални принципи, със следните три основополагащи постулата. На вниманието на фанатиците от така наречените „световни” религии:

1. „Най-важното нещо не е религията, а да бъдеш човек“

2. „Ако си наранил другиго, никаква полза няма от ритуалните ти молитви“

3. „Най-големият израз на вярата е да се работи“

Г.Христов

Хиляди празнуващи пък се стичаха от цялата страна
Малки и големи се канеха да осъмват на тежки софри
Панаирът беше пълен
Майстор Себахтин/Сашо/, със синята блузка, въртеше на шиш 9 агнета докарани специално от с. Комунига
Огромен лунапарк за децата
Турски джанки и българска ракия
Почит към светеца/малката картина горе в дясно/
Под строгия поглед на големия турски брат, Кемал Ататюрк
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ал
    Алеви
    0 0
    14:06, 28 сеп 2016
    Алевиите не празнуват никакъв герговден а хъдърелез. стига с вашите лъжи
  • 2
    Ал
    Алеви
    0 0
    14:16, 28 сеп 2016
    Алеви, от арабско име Али с приставката ви накрая в буквален смъсъл означава човек или хора от рода на Али и хора обичащи и тачещи Али, светеца Али който е зет на пророка Мохамед. Няма мюсюлманин който да не обича Светеца Али, просто за ако си мюсчлманин не може да не обичаш Али, корана го задължава. И в този смисъл Всички мюсюлмани сме Алеви, обичащи и тачещи светеца Али, или Алиани както вие погрешно пишете.
Последни новини