От х:

Днес в x:

Тупак стана патрон на безопасния секс в гимназия

Те вече знаят, че трябва да е безопасно

Известният със своята полова предпазливост и въздържание рапър Тупак Шакур, стана нещо като патрон на лекция по сексуално здраве в хасковската природоматематическа гимназия. Цяла стая с десетокласници слушаше съсредоточено препоръки за безопасен секс под благосклонния взор на чернокожата легенда, окачена на портрет над класната дъска. По рано на подобни места имаше портрети на Георги Димитров, Левски или Тодор Живков. Сега е времето на Бойко Борисов или задокеански звезди, коментираха развеселено странични наблюдатели. Сексуалният урок бе открит, защото бе част от кампания по проект спечелен от училището. Лекцията изнасяха Мария, Гергана и Диляна от сформирания клуб за сексуално и репродуктивно здраве към гимназията.

Любопитните бяха главно девойки. Присъстваха и момчета, но най-вече от любопитство към девойките. Ако поне един запомни рисковете от непредпазливите полови контакти, ползата ще е и за двамата, надяват се организаторите.

СПИН, сифилис, гонорея и други полови инфекции, симптомите на тези болести и как можем да ги избегнем, бяха сред темите на лекцията. Обичайното сконфузено изчервяване липсваше от вече порасналите момчета и момичета, но присъстваше характерния оптимизъм на младостта: „На мен това не може да се случи“. Проблемът е, че на някои все пак се случва.

Изключително странно се разви инициативата на клуб „Млад еколог“, организиран също като част от проекта „Училището-привлекателно за младите хора“. Еколозите бяха планирали презентация за ползата от рециклиране на хартията и опазването на гората за 5-класниците в гимназията. При начално обявен час 13.10, презентацията се оказа вече приключила в 13.30. Отделен е въпросът какво са научили за природата 11-годишни малчугани, част от които сигурно дори не се интересуват какво точно означава думата рециклиране.

Г.Христов

Трите лекторки под патрона-Тупак Шакур
Съсредоточени и заинтригувани
Мъжката половина се интересуваше от далеч по-осезаеми неща
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини