От х:

Днес в x:

Селска вендета подпали земеделец

Хората от Книжовник се чудят кой е посегнал на съселянина им

Джип  Land Rover Freelander пламна посред нощ в хасковското село Книжовник и изгоря напълно въпреки намесата на огнеборците. Пожарът със сигурност е умишлено предизвикан. Бил е старателно подготвен и бързо изпълнен. Цел на атаката бил земеделецът от Книжовник Марин Иванов, разказват негови съселяни, очевидци на инцидента.

Пожарът възниква около 1 часа след полунощ. Малко преди това внезапно изгасват лампите на уличното осветление в центъра на селото, включително и участъка, където е паркиран джипа. Той е бил спрян до стара сграда на бившото РПК, която била собственост на Марин. В нея той си съхранявал земеделският инвентар. Нещо повече, във въпросната вечер, човекът спал именно в същата сграда, само на метри от нароченото за клада возило.

Събудил се от шум и пукот. Огънят бил обхванал колата и се прехвърлил върху кюнци, складирани пред близкия железарски магазин. Марин скочил и се опитал веднага да излезе от помещението, но открил че входната врата е заклещена с метална щанга. Мъжът разбил с гола ръка прозорецът на вратата и отместил желязото. Излязъл колкото да види, че някой тича с всички сили по тъмната улица.

От джипа нямало много за спасяване. Пристигналите огнеборци, спасили съседните сгради и железарски магазин. Следствена група от полицията разследва палежа.

Всички в Книжовник са сигурни, че това е отмъщение. Никой обаче не казва причината, нито пък назовава някой, с който потърпевшия да е имал противоречия. Кметицата Зорка Даскалова споделя, че от 12 години е в селото, но никога не е чувала Марин да се замесва в скандали. Не пиел алкохол, бил добър човек. Знаела че дължи рента за земите които обработва, но такова било положението на всички в селото.

Семейството на Марин и Христина Иванови отглежда 400 декара зеленчуци и жито. Справят се сами с помощта на тъста и наемни работници през лятото. Имат две деца-голямото студент в Пловдив, малкият-футболист в хасковското спортно. Напълно нормално семейство, като всички други, коментират в Книжовник. На всичкото отгоре, тази година били сполетени от наводнение. Придошлата местна река опустошила половината от земеделските площи на фамилията. Понесените загуби може би са причината за неиздължените ренти, макар кой знае защо, никой в Книжовник да не вярваше, че това е причината за палежа.

Разследването на инцидента продължава.

Междувременно, използвайки намалението, че е тъмно, чевръсти крадци срязали и задигнали неизползвани вече телекомуникационни кабели от две шахти до моста на селото. Първоначално разследващите решили, че оттам е прекъснат уличния ток, но после се оказало, че той би спрян от близкия трансформатор. Любопитното е, че вратата на трансформатора не е била насилвана-съоръжението просто е било отворено и е бил изключен тока на половината село.

Г. Христов

Возилото е напълно унищожено

На косъм от пожара е бил и съседния железарски магазин-изгорели му само кюнците
Кметицата Зорка Даскалова определи потърпевшия като добър човек, който не създава проблеми
Крадци се възползвали от затъмнението и задигнали, неизползвани, но затова пък медни проводници
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини