От х:

Днес в x:

Изкоренена болест, разболява отново

Така наречената магарешка кашлица или Коклюш е разболяла две деца от хасковско през изминалия месец, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Коклюшът е инфекция на дихателните пътища, която може да има тежки последици за децата, при забавено лекуване. Куриозното е, че много често срещана преди 50 години, сега болестта се считаше за изкоренена, още повече, че от десетилетия е в задължителния имунизационен календар. Това е една от първите ваксини с които се имунизират новородените-първо така наречената диф/тет/кок/- дифтерия тетанус, коклюш, после в комбинация с полиомиелит, а от 3 години и модерната убита ваксина Пентаксим, която освен гореизброените болести, пази и от хемофилус инфлуенца - бактерията на менингита. Тези ваксини винаги са били безплатни и задължителни.

Наличието на деца разболели се от тези болести означава, че има семейства изцяло пропуснати от здравната система на България.

От РЗИ успокоиха, че случаите са единични и се проявяват по 1-2 през няколко години.

Заразната заболяемост бележи спад. ОРЗ-тата намаляват, както и варицелата 109 спрямо 123 през февруари. Леко завишение има при стомашно чревните инфекции. Ентероколитите са 27 срещу 15 за февруари, хепатит А-20 срещу 16. Няма обаче нито един случай на разболял се в пострадалите от наводненията райони. За това допринася и извънредната имунизация на РЗИ. 123 деца до 18 години са имунизирани в село Бисер, 193 в Свиленград. Това са 90% от подлежащите на имунизация деца в наводнените райони.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини