От х:

Днес в x:

Към родилки: Искайте си детето веднага след раждане

Две млади майки и една бъдеща такава слушат внимателно съветите

Майките да изискват от лекарите да им предоставят новороденото веднага след раждането. Настоящата практика в АГО-тата е през първите няколко часа от живота си, бебето да е в ръцете на лекари. Това е грешка, категорични бяха лекторите в новоразкриваното в Хасково училище за родители. Инициативата за това е на  Национална асоциация "Подкрепа за кърмене". Целта е да се дадат на бъдещите майки полезни съвети за отглеждане на децата им.

22 бременни и 6 майки на бебета, присъстваха на първата лекция в училището, което като за първи ден, бе в хасковско кафене. Тепърва ще се търсят и други места, за преподаване на уроците.

Урок първи: Всичко започва в родилния дом. Не позволявайте да отделят детето ви от вас след раждането, препоръча Силвия Трендафилова от Асоциацията в подкрепа на кърменето. Според нея, така помагате на детето да преодолее големия стрес от излизането от утробата. Детето трябва да е поставено върху корема на майка си, в първия половин час след раждането. Точно до 30 минути след появяването му на бял свят, сукателният рефлекс е най-силен. Малкото човече само долазва до гърдите и само избира от коя гърда да суче. Всичко друго нарушава природния импулс и у майката и у детето. Лекторите не оспорваха значението на медицинските грижи, имунизации процедури и др, но те трябва да се извършват в присъствието на майката, не отделно от нея.

Макар и училище за родители, съветите бяха главно за хората имащи гърди. Нататък щяло да има и уроци за бащите-къпане, хранене, повиване на детето. И разбира се, винаги да слуша майката, защото тя винаги е права.

Г.Христов

Единствените присъстващи мъже бяха тези с памперси
Огромното мнозинство бяха бременни
Микропедиатърът д-р Лили Йонкова от хасковското АГО бе гост на лекцията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини