От х:

Днес в x:

13 °C

Болестта на Паркинсон започва не в мозъка, а в червата

Въпреки че апендиксът е част от стомашно-чревния тракт, той често бива третиран като вестигиален орган, което означава, че не се отличава с жизненоважна функция и човек може да живее здравословен живот и без него. Запушването на апендикса (например, при констипация) може да доведе до възпаление, познато като апендицит/апандисит, а последното обикновено налага оперативно премахване на органа.

Днес се знае, че апендиксът не е толкова безполезен, колкото сме си мислили. Една от функциите му е, че излага белите кръвни клетки на голямо разнообразие от антигени, като по този начин стимулира локалния имунитет в съответната област. В контраст обаче на тази информация, интернационален екип установи, че съществува вероятност апендиксът да допринася за развиването на Паркинсон.

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно разстройство, което засяга съществено моторната система на организма. Симптомите започват бавно и постепенно, понякога с едва забележим тремор, и с времето прерастват в скованост, проблеми с баланса и позата, загуба на автоматични движения, промяна в гласа и т.н.

Понастоящем учените нямат ясна представа кое причинява болестта, но са запознати с промените в мозъка, които настъпват по време на състоянието. Например специфични вещества в нервните клетки, познати като телца на Леви, представляват маркери за болестта на Паркинсон. По-конкретно, става дума за натрупване на алфа-синуклеинови протеини.

Напоследък все повече се шуми около хипотезата, че болестта на Паркисон води своето начало от червата. Още през 1817 г., английският хирург Джеймс Паркисон е забелязал, че някои пациенти, страдащи от състояние, което той нарича „трепереща парализа“, се оплакват и от чест запек. В един от шестте описани от него случая, лечението на стомашно-чревните оплаквания изглежда намалява съответните моторни проблеми.

В този контекст, проучването, което беше публикувано на 31 октомври в Science Translational Medicine, съобщава как от 1 144 745 шведи, които не са преминали през апендектомия (отстраняване на апендикса), 1 608 имат Паркинсон, а от 551 003, които са преминали през хирургическата намеса, само 644 са с Паркинсон. Това се равнява на 16,9% намаление на шансовете за развиване на болестта.

Но защо? Анализирайки хирургични проби, екипът открива, че те съдържат натрупване на алфа-синуклеинови протеини, като тези, открити в телцата на Леви, които най-вероятно достигат до мозъка, където причиняват съответния невротоксичен ефект. Разбира се, има още много какво да се направи в тази изследователска насока, поради което авторите на публикацията не препоръчват още хората да отстраняват превантивно апендикса си.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  --
  --------
  2 0
  08:04, 27 ное 2019
  глупости. пьлни глупости. няма как да излекуваш паркинсон с храна.
  мразя как в Бьлгария е толкова разпространена холистичната медицина, която си е бабини приказки

Хороскоп за 22.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
22 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
22 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
22 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
22 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
22 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
22 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
22 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
22 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
22 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
22 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
22 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
22 яну 2020
Последни новини