От х:

Днес в x:

Република стана кланица. Преглед на регионалния печат

"Инспекторите заобикалят "Република", чело на "Новинар юг". Ромският квартал заприличал, на кланица, от всякъде висят бутове с месо, окачено на ченгели. Центърът на предлагането е улица "Нешо Брайков", където е ромското тържище. Макар продажбата на месо на открито да е абсолютно забранена, заради риска от пренасяне на болести, този факт се заобикаля от контролните органи. Инспекторите от агенцията по храните просто не смеят да влязат в квартала. Повечето от инспекторите са дами и опасенията им са съвсем логични. Необходима е и полиция. Дори и обаче да се влезе с патрулка и се заловят незаконните търговци, повечето от тях нямат лични карти и не могат да бъдат глобявани. Пишат им акт за липса на документи за самоличност, но пък повечето от ромите нямат постоянен адрес, където да пристигне акта. Същото важи и за актовете на Агенцията. Проблемът с незаконните тържища в "Република" е нерешим, вдигнали са ръце от Агенцията по храните.

Нормалната логика сочи, че след като някой се отказва от всякакви задължения към закона, валидни за всички други, този някой губи и всякакви права, валидни за всички други. Ромите обаче цоцат от държавата, повече от всички други, но понеже са послушни гласоподаватели, всичко им се прощава. В този квартал май наистина  трябва да дойдат танковете.

"Бисерчанин губи къща в потопа, банката му иска новата". 40 годишен жител на селото теглил кредит от над 100 000 евро, но по някое време "омалял" и не можел да си плаща вноските по ипотеката. Тогава идва триметровата вълна и му събаря къщата. Сега държавата ще му строи нова, върху която ще легнат претенциите на банката. Това са фактите, останалото е жален хор за търсене на съчувствие.

"Осъдиха община Хасково заради дупка". Хасковлия си потрошил колата в дупка на бул. "Васил Левски" и дал на съд общината, защото булеварда е неин.Темида осъдила общината да плати разноските по последвалия ремонт на автомобила, около 400 лв, плюс разноските по делото.

Тук за нас това е новина. В Щатите обаче има десетки обикновени американци, които осъждат цялата държава/САЩ/, защото накърнила частните им интереси. Кога ли ще ги стигнем американците?

"Риболовът забранен до 17-ти, пак без плувка край Хасково". Информацията не бе потвърдена от началникът на хасковската ИАРА вчера. Още нямало заповед на министъра. Че риболовът ще бъде забранен, при това от 17-ти е много вероятно, защото в периода до 1-ви юни рибата си хвърля хайвера. Въпросът е дали ще се одобрят исканите от Хасковско 6 свободни язовира за риболов. Това са Доситеево, Орешец, Сираково, Левка, Жълти Бряг и Гледка. И миналата година искахме 6 язовира, но от националната ИАРА не ни отпуснаха нито един.

"Мръвка и яйца по заявка в магазините" водещо в "Хасковска Марица". Търсенето на култовите за Великден яйца и агнешко е толкова свито, че магазините са се видели в чудо. Хората купуват по 1 кора яйца и..толкова. С агнешкото също е умряла работа, жалват се търговци. Просто хората нямат пари и трябва да гладуват за да си купях мръвка, че и яйца.

Доста характерно за България, никакво търсене, обаче цените не падат. Яйцата се търгуват на безумните 24-30 ст за бройка. И после що имало баби да продават на улицата, хубави домашни яйца за по 15-18 ст. Агнешкото пък варира от 12 до 14 лв, че и повече. При такива цени, с кеф да пожелаеш на търговеца по-бърз фалит.

"Владиката в Хасково на Томина неделя". Това се пада на 22-ри април. В храма св. Богородица ще бъде отслужена тържествена служба заедно с новия архийерейски наместник отец Георги Тодев от Димитровград. На стария пък, Антоний Енев, ще се присъди високо отличие за вярна служба към Бога и хората.

"Масово меле на Гарата в Свиленград". С камъни, тухли, стъкла, че и газов пистолет, съседи тръгнаха да си изясняват междусъседските отношение, в свиленградския квартал Гарата/Кап. Петко Войвода/. Цели 5 патрулки и 20 униформени, разтървавали мелето. 6 са арестувани, общо 16 участвали в масовката. Началото и било заради разменени реплики между съседи, споменаващи майките, дъщерите и роднините до девето коляно. Преди това пък съседите се съдили, пак заради съседска любов. Този път обаче, разменените реплики толкова накърнили селската чест, че гражданите на пограничния град скочили на саморазправа, която за малко да завърши и трагично за някои от участниците в мелето.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини