От х:

Днес в x:

Награда за „авангарда на живота” в битката с потопа

Ирена Узунова връчва наградата на д-р Петя Радева

Може би малко късно, но все пак стана факт, награждаването на Бърза помощ за адекватните действия и проявен професионализъм в борбата с наводненията, ударили хасковско от началото на февруари. Днес регионалният център за Спешна медицинска помощ получи почетен знак и грамота за проявената смелост и себеотрицание при спасяване на хора от придошлата вода. Както е известно, потопът удави 11 души, а цифрата едва ли щеше да е толкова малка ако спасителните служби не си свършиха толкова добре работата, бе заявила областната управителка Ирена Узунова на друго награждаване на герои от потопа.

Тази сутрин, губернаторът отличи и Линейките, на скромно тържество в хасковският център на ЦСМП. Доста преди тях, бяха наградени военни и пожарникари, участвали в спасителните мисии.

Заслугите на Бърза помощ обикновено не се забелязват, защото колкото и добре да се справят в определена ситуация, се счита, че това им е работата. А истината е, че линейките обикновено са авангарда във всяко произшествие. Авангард, от който зависи живота и смъртта на застрашените хора. Така бе и на Бисер, така бе и на други места, където удари голямата вода.

6 реанимобила участваха в спасението на село Бисер. Останалите пък се разпъваха между десетките селища наводнени или застрашени от наводнения по време на потопа. Плюс текущите задължения по оказване на спешна медицинска помощ и справянето с последствията на станалите злободневни за хасковско, пътно транспортни произшествия. През последните 2 месеца, всеки един от 250-те души в регионалния Център за спешна медицинска помощ, бяха натоварени до своя максимум.

От името на хората си, наградата взе дългогодишният шеф на ЦСМП д-р Петя Радева. В Хасковската болница тя работи от 1989-та година. От 2001-ва оглавява регионалната Бърза помощ. Отделението и оцеля през пожари, наводнения и три реформи в здравеопазването. И остана там където му е мястото. В авангарда.

Г.Христов

После стисна ръката на присъстващите
Линейките винаги са в готовност
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини