От х:

Днес в x:

Куриоз: Историк се става вече и с езици

Кандидат-студентите научиха че историк се става и с езици

В  академична специалност История ще се влиза вече и с изпит по чужд език! Революционното нововъведение е на Софийският университет "Климент Охридски" и бе съобщено от професорите Евгения Калинова и Искра Баева, на среща с хасковски кандидат-студенти в залата на Регионалния исторически музей. Поводът бе денят на историка, традиционно организиран от хасковското историческо дружество с председател Ангел Попов.

Нововъведението на СУ предизвика учудени погледи. Според проф. Искра Баева, с добра оценка по 7-те основни езика /вероятно става дума за Английски, Немски, Руски, Френски, Испански, Италиански и Български/, спокойно може да се влезе в някоя от специалностите на историческия факултет. За да дадат все пак някакво предимство на кандидат-историците пред неуспелите филолози се въвежда коефициент, който е по-нисък за влизащите с изпит по език спрямо тези с история/2.5 срещу 3/. Този коефициент се умножава по оценката от приемния изпит. Пример-ако имате 6 по БЕЛ и История от средното и получите 6 на редовния приемен изпит, формирате максимален коефициент 30/ 12 от оценките от гимназията и 3х6 от изпита/. Дори и да имате 6 на изпит с език и сте отличник от гимназията, може да наберете максимален бал от 27/12 + 2.5х6/. Може и да не стигне за много оборотното право, но е повече от достатъчно за почти всички специалности от историческия факултет, коментираха врели и кипели учители.

„Направихме го за да отворим фунията за влизане във ВУЗ, както е на Запад“, обясниха професорките. В чужбина се влиза лесно в университет и трудно се излиза. Тук е точно обратното.

Разбира се за отварянето на фунията спомагат и такива фактори като демографския срив в България и улеснения достъп до престижни европейски университети.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини