От х:

Днес в x:

10 древни находки, които учените не могат да обяснят

Открити още преди десетилетия, тези исторически находки и до днес продължават да провокират любопитството със своята мистериозност. Те са доказателство, че човешката история е изпълнена с поразителни тайни и загадки – древни карти, странни рисунки, статуетки, мистериозни надписи и какво ли още не.

Всеки опит да бъдат разкрити техните тайни води учените до задънена улица, което прави откриването на истината за тях още по-вълнуващо, нали? Ето 10 древни находки, които учените и до днес не могат да обяснят. Може би пък вие да успеете.

10. Древна карта, Китай

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
Китайският колекционер Лиу Ганг купува тази карта от антикварен магазин в Шанхай през 2001 година. Картата датира от 1763 година, но на нея има надпис: „Тази карта е нарисувана от Мо Йи Тонг, живял по време на династията Цин, по оригиналната карта от 1418 година“. Това са цели 74 години преди пристигането на Колумб в Новия свят. На китайската карта ясно са изобразени и двете Америка.

9. Бялата пирамида, Китай

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
За първи път китайската Бяла пирамида е забелязана в края на Втората световна война от американския военен пилот Джеймс Гаусман. Учените започнали нейното проучване и останали изненадана от размерите ѝ – с височина почти 300 метра, тя надхвърля почти два пъти размерите на Хеопсовата пирамида в Египет. Издяланите огромни каменни блокове били наредени изключително прецизно един върху друг. Мистерия остава въпросът какви инструменти са използвали китайците, как са успели да преместят огромните каменни плочи и после да ги подредят на такава височина. Без отговор остава и въпросът кой е поръчал строителството на Бялата пирамида.

8. Рисунки в полето

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
Подобни странни фигури са се появявали насред полета с насаждения по целия свят. За повечето от тях учените смятат, че са дело на човешка ръка. И с основание – в процеса на изследването им са намирани безспорни доказателства, че са създадени от хора с особено чувство за хумор. Има обаче и такива, които са толкова сложни и се появяват толкова бързо в нивите, че просто няма как да са направени от човек. Да не говорим, че данни за появата на такива фигури съществуват от векове и то по целия свят – от Китай до Великобритания.

7. Египетски йероглифи в Австралия

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
Човек, разхождащ кучето си в националния парк Нов Южен Уелс в Австралия, открива изсечени във вдлъбнатината на скала повече от 250 интересни каменни изображения. Това, което се оказало най-странно при изследването им, е, че става въпрос за египетски йероглифи отпреди 5 хиляди години. Египтолози са установили, че това е най-архаичната известна форма на египетска писменост, която е доста сходна с тази на древните шумери. Как са се озовали на другия край на света и кой ги е издялал – изследователите не могат да отговорят и до днес.

6. Космонавти в скафандри

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
Древни статуетки или рисунки на хора, които могат да бъдат оприличени на астронавти в скафандри са откривани навсякъде по света. Те са датирани от учените от различни периоди от човешкото съществуване. Разбира се, тези прилики могат да се отдадат просто на случайността или на въображението на техния автор, но сходството понякога е стряскащо точно. Мистерията се засилва и заради липсата на научно обяснение за тяхната поява.

5. Черните камъни от Ика, Перу

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
Първите данни за находката от камъни, която изуми света, датира още от XVI век. Става въпрос за черни камъни, на които са изобразени странни животни и предмети. Истинска известност тези странни камъни получават благодарение на доктор Хавиер Кабрера (1924-2001 г). Той ги колекционирал и изучавал в продължение на 40 години и успял да събере повече от 11 хиляди от тях. Учените останали поразени от рисунките – върху древните камъни имало изображения на летателни апарати, индианец, който гледа през телескоп, хирургически инструменти, календар, дори динозаври. И до днес въпросите, свързани с интересната находка, са много повече от отговорите.

4. Долината на гърнетата, Лаос

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
В отдалечената провинция Сиангхуанг в Лаос, на 1 000 метра надморска височина, се намира една от най-причудливите световните загадки – поляни, отрупани с каменни гърнета, някои от които тежат 6 тона! Интересното е, че те са изработени от камък, който въобще не се среща в региона. За разлика от други паметници в Азия, учените и до днес не могат да обяснят откъде произлизат делвите и какво е било предназначението им. Установили единствено, че са на 2 500 – 3 000 години. Според местните легенди по тези земи живеели великани, които изработили гърнетата, за да съхраняват в тях вино и ориз.

3. Йероглифите от Абидос

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
През ХIХ век на една от стените на погребалния храм на фараон Сети I, в района на абидоските археологически обекти, учените се натъкнали на странни надписи, които не успяват да разшифроват. Години по-късно, чак към края на ХХ век, те се вглеждат в тях по друг начин и остават изненадани: върху древните камъни, поставени още преди три хиляди години, са изсечени изображенията на… съвременна бойна техника – хеликоптер, подводница и танк! Дали древните жители на Египет са познавали много от съвременните технологии? Тайната остава забулена в мистериозност.

2. Колекцията Джулсруд, Мексико

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
Това е внушителна колекция от 37 хиляди керамични фигурки, открити и събирани години наред в Мексико от любителя археолог Валдемар Джулсруд. Той се натъква на първите екземпляри още през 1944 година. Освен че била огромна, колекцията сама по себе си предизвикала интереса на учените – те установили, че нито една от фигурките не се повтаря и дори не напомня на останалите. И не само това – колекцията съдържа над 2 500 фигури на динозаври. Част от видовете са познати на науката, други не. Все още не е ясно кой е измайсторил тези фигурки и откъде е имал познанията за животните, които са обитавали нашата планета преди милиони години.

1. Златният камък в Мианмар

10 древни находки, които учените не могат да обяснят
Златният камък е една от спиращите дъха забележителности в Бирма. Той е висок цели седем метра и изглежда така, сякаш всеки момент ще падне в пропастта надолу. Истината е, че противно на всякакви закони на физиката, гранитният камък стои на върха Кяиктийо вече над 2 000 години. Златният камък е едно от най-важните и свещени места за последователите на будизма. Вярва се, че хората, които посетят това място три пъти в рамките на една година, ще бъдат благословени с богатство и признание за тяхната доброта. Камъкът е позлатен от поклонниците на Буда.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини