От х:

Днес в x:

Съдът: Край с нарастването на общинските глоби от 50 на 500 лева

Шефката на административния съд в Хасково Теодора Точкова

Хасковският административен съд отмени като незаконно нарастването на глобите с фиш, налагани от община Хасково, които набъбваха от 50 на 500 лева. Незаконният текст бе записан в чл. 35 от Наредбата за обществения ред при използването на пътни превозни средства на територията на община Хасково. Скандалното нарастване на глобите с фиш бе гласувано на сесия на общинския съвет през март 2010 година.

Текстът предвиждаше плащане на половината от 50-левовата глоба, ако това стане в 14 дневен срок от съставянето на фиша. Следващата точка обаче гласеше: „При неплащане на наложената глоба в посочения срок, размерът й се увеличава с по 50 лева на всеки 30 календарни дни от датата на съставяне на фиша, но не повече от 500 лева“.

Наредбата бе атакувана в съда от областния управител Ирена Узунова. Губернаторката искаше от магистратите да обявят този текст за нищожен.

В съдебното заседание на 21 март в залата на административния съд не пристигнаха представители на страните. Прокурорът Елена Катранджиева подкрепи позицията на областния управител, като отбеляза, че промяната в наредбата не е била публикувана на сайта на общината в предвидения от закона 14 дневен срок преди гласуването й от общинския съвет, за да могат гражданите да се запознаят с него и да направят възражения. В мотивите си магистратите вземат предвид и този факт.

Съдебният състав с председател шефката на административния съд Теодора Точкова обаче не възприема позицията на областния управител и не прогласява този текст от нормативния акт за нищожен, а само го отменя като незаконен. Разликата между двете решения е съществена, коментираха юристи. При обявяването текста за нарастващите глоби за нищожен, съдът би приел, че такъв член в наредбата никога не е съществувал в правния мир. С други думи – всеки, който е платил глоба за неправилно паркиране в размер, по-голям от законните 50 лева, може да си поиска обратно парите, защото са му прибрани без никакво основание.

При възприетата от съда позиция – просто отмяна на текста в наредбата, тя просто няма да е валидна занапред.

Или, както обичаше да казва човекът-парламент Гиньо Ганев: „Битият си е бит, а останалото... изобщо не е смешно“.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини