От х:

Днес в x:

Канят фирми да строят първите къщи в Бисер

Ирена Узунова

Каним всички строителни фирми да изпратят офертите си за построяване на първите къщи в пострадалото село Бисер. Поканата е качена на сайта на областната администрация и на БЧК. Това каза на извънреден брифинг днес областният управител Ирена Узунова.

Крайният срок за предложенията на строителните фирми изтича в сряда, 4 април, до 17 часа. На следващия ден – четвъртък, на свое заседание Общественият съвет, консултиран от експерти от българската строителна камара, ще избере фирмите изпълнители.

От предложените варианти – типови къщи, пет от първите десет пострадали семейства в Бисер, чиито домове първи ще се строят, са избрали тип „Аврен 4А“, допълни Узунова. Данните за обекта могат да се видят на сайтовете на областната администрация и на БЧК.

Нашата молба към кандидатите е да се съобразят с особеностите на случая. Първо - да не включват цената на бетона, който е дарение от „Титан Златна Панега“. До дни фирмата ще разположи в Бисер свой мобилен бетонов възел. Също така от сметките на фирмите следва да се изключат санитарните арматури, керамика и фаянс, които също са дарение, дървеният материал за строителството, който ще се осигури безплатно от държавното лесничейство, а за покривните конструкции да се има предвид, че фирмата производител „Брамак“ предлага специална отстъпка от 40 процента, а доставката до Бисер е за нейна сметка.

Също така фирмите следва да имат готовност да отчислят в процеса на работата и допълнително дарени строителни материали, допълни областният управител.

Тази процедура не е по закона за обществените поръчки, защото иначе би се изгубило много време, обясни Узунова. Избирането на изпълнител от Общественият съвет, консултиран от камарата на строителите, е възможно най-бързият вариант, допълни тя.

Тодор Кръшков

Типовият порект за "Аврен 4А"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини