От х:

Днес в x:

Чехи строят в димитровградско, австрийци наливат милиони в Свиленград. Преглед на регионалния печат

"Чехи вдигат соларен парк на 280 дка до Радиево" съобщава "Хасковска Марица". Паркът трябва да заработи до края на май, изграждането му започна в края на януари тази година. Освен че собствениците са чехи, чешка е и фирмата която строи. Чехи са и работниците, които освен че взимат хубави пари/по около 1500 евро на месец/ спят по хотели в Хасково и Димитровград за сметка на фирмата. Освен всичко друго, работодателят им плаща и командировъчни. Освен няколко души охрана, не се наемат българи. Обяснението било, че цялата налична строителна техника, дори и крепежните елементи за панелите са чешко производство и местните едва ли са запознати с тях. Точният размер на инвестицията не се съобщава.

"Австрийци наливат 2.8 млн лева в свиленградската индустриална зона". Австрийската фирма "Вертбау" е предпочетена за съдружник на община Свиленград. Тя е специализирана в строителството и недвижимите имоти. Според плана на инвестицията, индустриалната зона ще се обособи в три района-производствен, търговско-складов и административен. Отделно ще се изгради паркинг със сервиз за обслужване на тирове. Предстои сделката да бъде ратифицирана от свиленградският общински съвет, там ще се разпределят и дяловете в бъдещото акционерно дружество. Свиленград бил избран от австрийците заради благоприятното си геостратегическо разположение между Изтока и Запада и като мост между Европа и Близкия изток.

"Започна строежът на съборените къщи в Свиленград". Докато чакат държавна помощ от Фонда за бедствия, община Свиленград започна на свои разноски да вдига срутените от наводненията къщи.

"Столетница не сяда на масата без мляко" Столетницата е Ангелина Христова Емилова от Димитровград. Тя бе поздравена от кмета Иво Димов от когото получи и подарък-подкова за късмет.

"13 годишна скочи от втория етаж на школо, оцеля", заглавие над главата на вестника. Действието се развива в училище на димитровградския квартал Черноконево. Заради забранена от семейството и любов с по-голям мъж, девойката пристъпила към /почти/ фаталния акт. Скочила от тоалетните на втория етаж. Паднала обаче на прясно обърната пръст, в резултат на което получила само няколко натъртвания и един пукнат прешлен. С девойката работи психолог, самата тя осъзнала глупавата си постъпка и заявила, че повече няма да помисли за такова нещо. Дано.

Това изчерпва заглавията от първа страница на вестника. Забележете, че няма нито една хасковска новина. Центърът на областта е замрял в безвремие, нещата се случват само по периферията. Може да не ви се вярва, но на следващите две оперативни страници има едно-едничко заглавие от Хасково, че:"Мюфтийството с 14 дни за корекция на иска си за Ески Джамия" което касае претенциите на мюфтийството за джамия в...Стара Загора.

"Узунова при Галактион за храма в Лешниково", чело на "Новинар Юг". Периферната тематика продължава с църквата в пострадалото от наводненията Лешниково. Всъщност църквата не е пострадала от водата, а от времето, тъй като е на 135 години, и се руши. Областната управителка уговорила среща със старозагорският владика Галактион да се търсят начини за ремонт на храма. Трудността е, че храмът няма нотариален акт за собственост и не може да се включи в европейска програма за финансиране.

"Разпределят печки в Бисер" В понеделник в Бисер се свиква общо събрание на което ще бъдат обявени досега направените дарения и ще се вземе решение в каква последователност ще бъдат предоставяни.

"З00 пробват за ВУЗ с предварителен изпит". Толкова са подали документи за предварителен изпит за ВУЗ в  центъра за кандидат-студентска подготовка и информация в читалище Заря. Идния понеделник там ще се организира кандидат-студентска борса.

"ОСО-то за 2.4 млн лева на тезгяха  заради борч".Частен съдебен изпълнител отваря офертите на 5-етажния хотел на 27-ми сутринта. Сградата на някогашната Организация за съдействие на отбраната е извадена на тезгяха заради борч по ипотека. Първоначалната цена за обявената публична продан е 2 млн 423 хил лева. Сградата е на отлично място-в центъра, с границзи улиците "Георги Кирков", "Средна гора" и "Скопие". 878 квадратни метра застроена площ. Административни помещения и хотелска леглова база. Собственост е на столично дружество с ограничена отговорност. Интересно ще е на наддаването. Ако при обявяването на купувача някой предложи устно по-висока цена, с размера на един задатък, ще се пристъпи към устно наддаване. Стъпката/задатъкът/ ще е 10 % от стойността на имота.

"Доцент Кастелов пак оправя лекарски грешки в Хасково/ стр 4. Поредното идване на реномирания ортопед доц. д-р Румен Кастелов ще го сблъска с поредните сгрешени диагнози на хасковлии. Записването вече е приключило, прегледите са днес в сградата на Спешното в МБАЛ. При първото идване на доцента в началото на годината, той се натъкна на дузина сгрешени диагнози. В интерес на истината, много от тях бяха поставени в извън хасковски болници, че дори и лъскави реномирани клиники.

Доц. Кастелов е началник на клиниката по ортопедия в "Пирогов".

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини