От х:

Днес в x:

Одрусаха търговец с 1000 лева за опасни детски якета

1000 лева глоба е наложила Комисията за защита на потребителите на търговец от Хасково, който продавал опасни детски якета. Опасното в дрехата според инспекторите била връзка на качулката с дължина 14 сантиметра, която била в нарушение на наредбите. Според стандартите детските дрехи не бива да имат връзки и шнурове в областта на врата или качулката, защото „създават риск за живота и здравето на детето“.

Инспекторите проверили фирма „Миги 2011“ на 29 септември 2001 година в магазина за детско облекло №9 на покрития пазар над реката. В обекта те открили 8 такива детски комплекта с марка „CIKOBY” с различни размери, предназначени за деца от 2 до 7-годишна възраст.

На 4 октомври управителят на фирмата заявил в офиса на Комисията за защита на потребителите, че стоката била купена от микробус на пазара в Димитровград и не било възможно да представи документ за покупко-продажба. Шефът на фирмата заявил, че ще постави пред щанда табела, с която да уведомява клиентите за рисковете при употреба на детските комплекти. Въпреки това обаче бил глобен с 1000 лева. За такова нарушение законът предвижда глоба от 1000 до 3000 лева, но предвид факта, че нарушението е първо за търговеца, комисията му налага минималната санкция

Наказателното постановление е било обжалвано пред районния съд в Хасково, но съдът е потвърдил глобата. В мотивите си магистратите сочат, че търговецът е бил длъжен да знае изискванията за безопасност на стоката, която предлага на клиентите си.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини