От х:

Днес в x:

Такситата поскъпнаха с 1/3. Преглед на регионалния печат

"Такситата в Хасково поскъпват с 1/3 от утре", вестник "Хасковска Марица". Всъщност от днес, цените на курсовете скачат с точно 40 стотинки. С 23 стотинки се увеличава началната такса/66 на 89/. С 14 стотинки пробегът на километър/ 69 на 83/ дневна тарифа, а нощната скача от 79 на 91 стотинки. Такса престой е от 12 на 15 ст. Така курс, който до сега струвал 1.70 вече става 2.60 изчислява "Марица". Превозвачите знаели, че така ще отбият голяма част от клиентите си, но нямали избор. Дизелът скочи до 2.70, а газта, на която карат голяма част от другите жълти коли, се покачи до 1.44. За справка, предишното ценообразуване бе върху 70 ст за литър газ. Таксиджиите са категорични, че дори да качат колите си на трупчета, заради отлив на клиенти-не могат да возят на по-ниска тарифа.

"Мюфтийствата помагат на бедстващите, църквата пас" Представители на община Бурса снимали църквата и училището в село Бисер и след гласуване в техния общински съвет, ще отпуснат помощ за ремонтирането им. Същевременно мюфтийства в България са дарили храни, дрехи и одеала на бедстващите. Православната църква се отчита само с безплатно опело за загиналите във водния ад.

Трябва да се пестят пари за линкълни, щото имиджът на висшия клир е по-важен за обществото от някакви си бедстващи.

"Жених два пъти краде девойка" заглавие над главата и водещо на крими страницата. 26 годишния Ганчо Стефанов от Раднево бил бит отвличан, къщата му била потрошена, все заради пустия мерак към 16 годишна девойка. Вчера той за втори път я откраднал от дома и в Раднево и я закарал с такси до роднини в Симеоновград, тъй като след предишното открадване, роднините на момичето потрошили къщата му. И сега бащата на девойката сформирал наказателна команда. Намерили влюбените в Симеоновград на софра. Набили Ганчо, метнали го в багажника и тръгнали да го карат към Раднево. По пътя спирали да го бият още. Ганчо обаче се сетил че има телефон и звъннал на брат си, който пък се обадил на униформените. Те пресрещнали колата и арестували похитителите, а пияният Дон Жуан бил въдворен в болница. Към нападателите е повдигнато обвинение в отвличане.

Пред селска чест и ромска любов няма спирачки.

"Кюмбетата тровят въздуха повече откомбинатите". До този извод стигнали от регионалната Екоинспекция, която определи фините правохи частици като най-големия замърсител в региона. Замърсяванията в големите градове достигали до 3-4 пъти над нормата. Заради това от Брюксел можели да ни наложат глоба.

"Хасковлии кредитират общината с висока такса смет"-тема на броя на стр. 4-та. Сметната палата започнала проверки как общините разходват такса смет. В Хасково поне, тя се използва не по предназначение. На последната сесия на Обс в петък, бе констатирано отклоняване на близо 2.4 милиона лева отсъбраната такса, за вътрешни заеми в общината. С тях се финансирали стартът на няколко спечелени проекти. Тъй като европейското финансиране понякога се бави, този ход се мотивира с разумната на пръв поглед идея проектите да тръгнат пък после сумите ще бъдат възстановени. Само че тези 2.4 млн лева не са записани като приход в такса смет през тази година. Те са предвидени за нов вътрешен заем. По закон парите за смет се използват само за смет/ сметосъбиране, смотоизвозване, стопанисване на депата за отпадъци и т.н./. По интересното е друго-през миналата годзина един общински съветник предложи намаляне на такса смет с мотива, че Хасково може да бъде изчистен с по-малко пари. Това бе отхвърлено-Хасково може да бъде изчистен с не по-малко от 6.1 млн лева, които се събират по сегашната ставка. Но излиза че за миналата година Хасково бе изчистен със около 4 млн. Любопитното е какво ще стане и с тазгодишната разлика от 2 млн лева в повече. Сигурно и за нея ще се намери предназначение, само дето никой не е питал хасковлии как и защо да се харчат парите им.

"Брюксел ни наказва за кюмбетата?" чело на "Новинар Юг". Има опасност Брюксел да започне наказателна процедура срещу България  заради редовното запрашаване на въздуха с фини прахови частици. Хасковлии и димитровградчани дишат запрашен въздух 230 дни в годината, признаха от регионалната екоинспекция /РИОСВ/.

"Събарят 53 къщи от Бисер и Лешниково". 51 къщи от Бисер са обявени за напълно негодни за живеене, плюс още две от Лешниково. Това е констатирала междуведомствена комисия към министерският съвет. Предстои къщите да бъдат съборени за сметка на държавата и да бъдат изградени нови, пак за нейна сметка.

"20 метрова язва в стената на "Тракиец", заглавиенад главата. Кметът на Тракиец Красимир Бойчев сезирал за проблема. Ставало дума за 20 метрово свличане на почвен слой  от естествената стена в язовира в непосредствена близост до изкуствената. Според експерти на държавните Напоителни системи става дума просто за свличане на хумусен слой. Ще огледат с комисия мястото и при нужда ще го бетонират. Бойчев обаче намира друга опасност. Нивото на Тракиец се увеличило с 10 см и водата била само на 2.5 метра от преливника. В цифри това са 86.8 млн кубика вода, налични в язовира, при капацитет повече от 118 млн. Според кметът обаче ако все пак язовира прелее, водата ще потопи поне 100 къщи в ниската част на селото. И хвърля допълнителен камък по напоителни системи-освен че от години не чистели стената на язовира, не почистили от шубраци и боклуци и дерето от преливника. Кметът подал сигнал за това на 14-ти февруари. Според него, опасността била съвсем реална.

След като собствеността на скъсалият се язовир Иваново остава неизяснена, а източеният заради опасност яз. Елена бе общински, някак си е редно да има проблем и по някой държавен язовир.

"Според бившия шеф на хасковската земеделска служба Йордан Атанасов: "Язовирите са безопасни само на хартия"-интервю на стр.6-та.

"Насилват с бухалка крадец на булка" водещо на крими страницата. За бития любовник от Раднево с още пикантни подробности.

И Нещо любопитно на спортанта страница: "Разтурват баскетболен отбор заради безхаберие". Кадетският тим на "Хасково" ще бъде разтурен не заради липса на пари или нещо друго, а заради несериозно отношение на децата в тренировките. Заради пълното им безхаберие, отборът загубил два плейофни мача и треньорът Делян димов е бесен.

Доста показателно за спортното дередже в областта и страната- Децата не им пука за спорт. Нямат дори елементарна дисциплина за него. Дори и желание-преди години, малчуганите не можеш ги изкара насила от залите, сега трябва да им се молиш да влезнат. При това не става дума за единици, а за масово явление. Почти като в училищата, обаче за разлика от образованието, спортът не е задължителен и безплатен. Иначе трябваше да се закриват и училища поради масово неявяване в клас.

Това, на вниманието на родителите. Или това отново не е техен проблем?

Това бе по-интересното от местната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини