От х:

Днес в x:

Наводнения в Първомай, в Хасково положението под контрол

Високите температури предизвикаха обилно снеготопене на територията на цялата страна. Около петдесет къщи са наводнени вчера в Община Първомай в селата Виница, Караджалово, Дълбок извор и Първомай, съобщи кметът на общината Ангел Папазов. Хората са изведени от къщите и са подслонени у техни близки. Три дежурни екипа на противопожарна служба са изпомпвали водата. Имало е и полицейски екипи на помощ. Кметът обясни случилото се с това, че селата са равнинни и деретата довеждат водата от снеготопенето до селата. Няма проблем засега с язовирите, но те също се пълнят и днес ще бъде проверено и тяхното състояние. Докарани са достатъчно чували с пясък и водата се изпомпва.

Усложнена е била обстановката на територията на област Хасково вчера поради покачване на нивото на реките. Събрани са общинските кризисни щабове на Хасково и Харманли. Всички структури на МВР са в повишена готовност за реагиране при необходимост. На вход и изход на гр. Хасково са поставени наблюдателни постове за следене нивото на река Хасковска. Язовир край с. Стамболийски се изпуска контролирано, успоредно на преливника се прокопава и канал. Продължава работата на аварийната група. В източна промишлена зона се изгражда временна дига с чували. В квартал „Болярово” в града има разлив на малък водоем. Предприети са мерки за контролираното източване на язовира.

Прелива и язовир в района на с. Гарваново, няма опасност за населението.

Продължава контролираното изпускане на яз. Доситеево и яз. Тракиец.

Благодарение на предприетите превантивни мерки и освободените водни обеми в язовирите няма възникнали бедствени ситуации. На места поради високи подпочвени води са наводнени мазета и приземни етажи. Действията на силите на МВР, Язовири и каскади на МИЕТ и „Напоителни системи” ЕАД – МЗХ се координират от Националния щаб.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини