От х:

Днес в x:

Гониха злите духове в училище „Св. Климент Охридски”

Деца от хасковското училище „Св. Климент Охридски” пресъздадоха днес традиционните за Сирни заговезни обичаи и изпълниха двора на школото с живописни маски и костюми. Ритуалът се провежда за втора поредна година, а амбицията е да затъмни карнавала в Бразилия, обяви директорката на училището Гинка Райчева.

Учениците, и най-вече техните родители, се бяха постарали да изработят впечатляващи и страшни маски, с които децата трябваше да гонят злите духове. На двора бе запален огромен огън, който децата прескачаха.

Проведе се и конкурс за най-добър костюм. Журито, съставено от ученици и родители, посочи за победител Павел Радков. Първокласникът Димитър Щерев пък бе отличен като най-малкият участник в тържеството. Победителите и техните подгласници получиха подаръци от училището.

Сред атракциите на тържеството бе и така нареченото „хамкане” – парче халва се връзва на конец, а децата се опитват да я уловят с уста. „Внимателно, да няма аркади”, загрижено предупредиха учителите преди старта на „хамкането”, но за щастие нямаше сблъсъци.

След днешното честване на Сирни заговезни, или неделя Сиропустна, започват Великите пости, които продължават до Великден. На този ден символично се изпращат и зимните неволи и душите се отварят за настъпващата пролет. На Сирни заговезни се иска и се дава прошка.

Традиционните за този ден ритуали се възпроизвеждат и в много други училища, читалища и села в региона.

Тодор Кръшков

Най-добрият костюм

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини