От х:

Днес в x:

В Узунджово: Бабите на лозята, дядовците зарязваха в кръчмата

Отец петър и узунджовските баби зарязаха лозята

Интересно разпределение на задачите цареше в хасковското село Узунджово, на днешният празник Трифон Зарезан. Традиционното зарязване на лозята, бе прегърнато с ентусиазъм от узунджовските баби, докато дядовците не си направиха труда да отидат до къра. Тя зарязваха в кръчмата, сочни луканки и мезета. На полето било много „лъзгаво“. Пък за урожаят от грозде така и така ще се погрижи Свети Трифон.

Стопанките от селото обаче не мислеха така. С ръчно омесени пити и погачи, менчета и лозарски ножици, те бяха цветният ескорт на отец Петър до лозята, където бе отслужен молебен за здраве и берекет. Малко след началото на службата се появиха и някои от баш лозарите на Узунджово-тези които държат повечето от 400-те декари лозя край селото. Под брулещият вятър бяха отпити първите глътки младо вино и бе заформено кръшно хоро водено лично от селския кмет Димитър Ничев. Кметът тъкмо се бе измъкнал от наводнените за пореден път къщи на ромската махала и сгря сърце с червено вино и право хоро насред снега. Човекът си призна че му писнало от проблеми-от седмица обикалял перманентно наводняваните къщи в част от махалите и се опитвал да намери къде другаде да да настани хората от там.

За да бъде празникът пълен, бе подготвена богата трапеза в един от видните ресторанти в града. След студеното зарязване, узунджовските лозари поседнаха да се сгреят.

Изненадващо, днес Трифон Зарезан бе пропуснат в голяма част от хасковските села. В някои села не им било до това след тежката седмица на природни бедствия, в други пък, новоизбраните кметове нямали необходимите познанства !? за да направят тържествено отбелязване на празника.

Свети Трифон се почита като ден на лозаря, от столетия, и ден на кръчмаря-от десетилетия. Празнуват още градинарите и соколарите. Традиция е да се опича ръчно омесен хляб и да се пие младо вино.

Г.Христов

Предаване на занаята в ръцете на младите лозари
Кметът Димитър Ничев зарязва под звуците на многогласно пеене
После се хвана на хорото с активистките от пенсионерският клуб "Пандо Ванчев" село Узунджово

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини