От х:

Днес в x:

Откъде по дяволите дойде цялата тази вода?

Центърът на Харманли се наводни за минути. От водосбора на Олу дере

Откъде дойде цялата тази вода, която заля села, че и градове, предизвика смъртта на хора, животни и унищожи толкова имущество? Вярно, валя 24 часа, но това не е рядкост в региона. И наводнения сме имали, но в периода на активното снеготопене. Което тепърва ще настъпва за хасковско.

Да, за трагедията в село Бисер е виновна скъсаната дига на язовир Иваново. Ами на останалите места?

Защото под вода отидоха и други села, барабар с град Харманли и за които няма отговорен язовир. Между другото щетите в Харманли, може би са доста по-големи отколкото с всички разрушени къщи в село Бисер. Щетите на хората минавали оттам-също. Защото дори и тези които „не са оттам и са за малко” нямаха възможност да се отърват. Мнозина, сред които и haskovo.net – загубиха колите си, потопени от водите на Олу дере. Същата Олу дере, която потопи Динево, отнесе моста за Любеново и изрови пътя за Родопи. На Олу дере се приписаха още знайни и незнайни поразии.

Това е онази същата Олу дере, дето е толкова плитка, че през лятото ако влезеш в нея, най-много да ти стигне до гърдите, а ако си с рибарски гащеризон, може дори да не се намокриш/по думите на рибари/. За часове обаче тя заприлича на Марица. Как?

Водосбор, обясняват вкупом всички. От ручейчета и рекички, вливали се в Олу дере. Няма намесен язовир. Тоест има, но от „Тракиец” се изпускат контролирано само по 2 кубични метра в секунда, което е нищо. Или поне много малка част от целия водосбор.

Ние видяхме водосбора. Отвътре. Както вече стана дума, репортерската кола на Haskovo.net изчезна изцяло под водата, докато пътуваше към мястото на събитието, село Бисер, сутринта на 6-ти февруари. Съдете сами, за колко бързо.

В 10 часа и 8 минути колата ни навлезе в отсечката от Е-80 пресичаща Харманли. Вода имаше до средата на джантите и то само между автогарата и бензиностанция Петрол. Всички минаваха. След 5 минути с мравешка скорост на първа, водата вече бе почти до капака на колата. На метри преди края на рискования участък, запокитена от бързащ тир вълничка плисна върху капака и колата изгасна. Както още няколко леки коли пред и зад нас. Напускаме колата/10:13 часа/ и вече сме до пояс. „Изплувахме” някак 20-тина метра до сухия път и почти веднага склонихме собственика на един джип да изтегли нашия шевролет „Спарк”. Още няколко минути за въже и....вече джипът не можеше да влезе. „И аз ще остана там” със съжаление обясни шофьорът му. Водата бе към метър.

Намерихме голям земеделски трактор. В 11 без 15 обаче трактористът ни предупреди, че може и да може да влезе, но се гмурка под вода за да търси куката. Водата е над вратите и пълзи нагоре. Към 11 и 15 бързаща за Бисер пожарна пък докладва че не смее да мине през отсечката защото закъсалите коли са потопени до таван, а някои направо вече не се виждат. Като нашия „Спарк”. Не знам колко точно метра бе дълбоко, но със сигурост е над ръста на дете или 80 годишна баба. Тогава май повярвахме, че може да има жертви в Бисер. Там обаче е имало скъсана дига на язовир. В Олу дере - само водосбор. Между другото този водосбор точно в 12 часа заля отведнъж централната улица на Харманли. Екипът ни едва успя да излезе от града с друга кола, газейки в две педи вода. Малко по късно, пътят за Хасково бе окончателно затворен.

Между другото, ако един водосбор, ручейчета и рекички, могат да залеят един град, то какво ли щеше да бъде от една пробита /пробита, не скъсана!/ язовирна стена като тази на Елена? Щото вчера ни казваха, че приливането е минимално, това е дреболия и само сме всявали паника. Но айде това е друга тема.

Или може би не е. Според част от очевидците в Бисер, темпото на заливане на селото е било почти същото като това в Харманли. В сутрешните часове на 6-ти февруари в селото главния прилив продължил от 7.30 до 8 часа или от 8 до 8.30, по различните обяснения. Там обаче е имало язовир.

В Хасковско обаче има цели 360 язовира и язовирчета. И ако водосборът и 2-те кубически метра в секунда от Тракиец могат така да прелеят водите, можем само да се чудим какво ще стане при очакваното стопляне през февруари-март и следващият водосбор. Тогава и темпото на изпускане на язовирите ще се увеличи, щото все някъде трябва да се дене целия този сняг.

Както споменахме, язовирите само в хасковска община са 360. Само 10-на са държавни. Останалите са дадени под наем или на концесия, я от общината, като публична общинска собственост, я от Напоителни системи, като частна държавна собственост. Наемателите/концесионерите имат задължения да уведомяват за възникване на критична ситуация но НЯМАТ ПРАВО да пипат дигите и изпускателите - само компетентните органи. Това обясниха вътрешни хора на единият от принципалите „Напоителни системи”. Другият принципал е общината които отдават водоемите на концесия. От думите на концесионерът на Елена Красимир Бойчев обаче разбираме, че поел ангажимент към община Хасково, да го държи на поне 1 метър под преливника. Следователно, може да изпуска ако се наложи. Друг е въпросът, че не е можел щото му бетонирали изпускателния кран. Същинският въпрос е, ако във всеки конесионен договор може да има подобна клауза, то на теория всеки наемател, може в зависимост от конкретната нужда на язовира си, да реши да го изпусне. Без да има поглед върху цялата картинка.

И отново въпроса: Някой разбра ли в крайна сметка откъде по дяволите дойде, цялата тази вода на 6-ти февруари.


Водата потопи колите по Е-80, от-до, за не повече от половин час

Г.Христов

Причината не е в Тракиец, изпуска само по 2 куб/сек
Водосборът тепърва ще се увеличава като се стопи целия този сняг
Така изглежда Олу дере на Йорданов ден. На 6-ти февруари обаче, реката преля над моста
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини