От х:

Днес в x:

Деца са разпитвани с електрошокови палки, твърдят родители

Майката на задържано момче по подозрения заради нашарени със свастики и футболни послания къщи в Скравена е сигнализирала за прилагане на електрошокова палка. Това стана ясно на специална пресконференция на народния представител от Коалиция за България и бивш министър на вътрешните работи Михаил Миков, след като жената потърсила помощ в партийната централа.

“Деца са разпитвани в полицейски участък с употреба на електрошокови удари. Министърът спекулира, сподели неистина и най-точно казано излъга по отношение на случая в Скравена. Защото още същия ден е постъпила жалба от родителите, по отношение на изтръгнатите показания, а на следващия ден е извадено съдебномедицинско удостоверение”, заяви Миков. Той напомни, че изтръгването на показания чрез насилие се наказва с до 10 години затвор.

Хронология на събитията от Скравена, разказани от майката на пострадалото дете
На 03.01.2012г. са изрисувани /според полицията/ 13 къщи в село Скравена с графити – надписи и свастики.

На 05.01.2012г. са извикани група деца за справка. Сред тях е битият ученик. Пуснат е след разговор.

На 11.01.2012г. бащата на момчето /художник/ е разпитан в РПУ. Отведен е от група полицаи, пристигнали с 3 полицейски коли. Детето се е придвижило с автобус от София до Ботевград, където в 14.00 часа влиза в РПУ Ботевград. След разпита в полицейското управление става ясно, че на момчето са изтръгнати самопризнания с електрошокова палка. Детето е признало всичко, което са поискали от него.

Майката на детето е приложила медицинско становище, снимки и експертиза от Съдебна медицина.

Из съдебномедицинското удостоверение:
На 11.01.2012 около 14.30 ч. му е бил нанесен побой в РУ цивилно облечен полицай, който също така му е нанесъл увреждания с електрошокова палка.
По задната повърхност на шията има пет червеникави изгаряния с диаметър от 0.3 до 0.5 см, разположени едно под друго на разстояние около 1 см едно от друго, успоредно на оста на шията.
По външната повърхност на лявата предмишница в средата има двекръгловати червеникави изгаряния с диаметри 0.5 см – всяка е с разстояние между двете по 2 см.
По предната повърхност на дясното бедро има множество червеникави изгаряния с диаметър 0.5 до 1 см, които заемат обща площ с размери 20-30 см.
По предната повърхност на лявото бедро има има множество червеникави изгаряния с диаметър 0.5 см всяко, които заемат заемат обща площ с размери 25 на 25 см. които се заключва: При прегледа се установи: Множество червеникави изгаряния по шията, двете ръце и двата крака. Тези увреждания могат да се получат при въздействие от електрошокова палка по време и начин, както съобщава пострадалият. Причинили са му болка и страдание.

Подадени са две жалби до регионалното управление на 11.01.2012г. и до централното управление на полицията от 13.01.2012г.

Освен пострадалото момче са били задържани още две деца.

На 4-ти януари пощата в Скравена и няколко къщи в различни краища на селото осъмнаха с нацистки свастики и надписи „Смърт на селяните”, „Умрете” и други, изписани със спрей върху фасадите.

Сн.: botevgrad.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини