От х:

Днес в x:

БСП: В полицията бият деца с електрошокови палки

БСП продължава да иска оставката на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов заради поредицата от случаи на полицейско насилие.

Министър Цветанов заслужава оставка, заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на Левицата.

Ще използваме целия арсенал на парламентарни средства за ясни отговори, за поемане на политическа отговорност, това не изключва и темата за вот на недоверие, посочи той.

Станишев се спря на редица скандални случаи, заради които Цветанов трябва да напусне министерския пост. От БСП посочиха и друг случай, при който трима младежи са били задържани за изрисуване на свастики и надписи по къщи в с. Скравена и показанията им са били изтръгнати с електрошокова палка.

Единият от младежите си е извадил съдебномедицинско удостоверение, с което БСП разполага. Майката на момчето Ани Иванова е разказала днес в Централата на БСП за случая със сина й Петър Иванов, който е ученик в 12 клас в 18 СОУ.

Според полицията на 03.01.2012г. 13 къщи в село Скравена са изрисувани  с графити – надписи и свастики.

На 05.01.2012г. за справка са извикани няколко деца, сред които е бил и ученикът Петър Иванов, който е след разговор е бил пуснат.

На 11.01.2012г. бащата на момчето Цветан Иванов /художник/ е разпитан в РПУ. Отведен е от група полицаи, пристигнали с 3 полицейски коли.

Момчето се е придвижило с автобус от София до Ботевград, където в 14.00 часа влиза в РПУ Ботевград. След разпита в полицейското управление става ясно, че на момчето са изтръгнати самопризнания с електрошокова палка. Детето е признало всичко, което са поискали от него.

Подадени са две жалби до регионалното управление на 11.01.2012г. и до централното управление на полицията от 13.01.2012г. Майката на детето Ани Иванова е приложила медицинско становище, снимки и експертиза от Съдебна медицина, в които се заключва:

„При прегледа на Петър Цветанов Иванов се установи: Множество червеникави изгаряния по шията, двете ръце и двата крака. Тези увреждания могат да се получат при въздействие от електрошокова палка по време и начин, както съобщава пострадалият. Причинили са му болка и страдание”.

Освен Петър Иванов са били задържани още две деца.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини