От х:

Днес в x:

15 °C

Защо се повишава цената на питейната вода и защо е необходима такса "пречистване"?

Oтговорът на тези въпроси от ВиК ЕООД Хасково Haskovo.NET публикува без редакторска намеса

Две са причините за спешната необходимост от увеличение на цената на водата:
 
На първо място е увеличението на цената на електроенергията, веднъж на 01.07.2010год. и още веднъж на 01.07.2011год., когато беше въведена и цена за достъп до електроразпределителната мрежа. Въпреки тези две увеличения, цената на водата не е повишавана от 2009год, а най-големия разход на дружеството, като цяло, е за електроенергия, поради това че водата се доставя до потребителите чрез електрически помпи. За да запази цената на водата не променена след повишаването на електроенергията, ВиК ЕООД Хасково изчерпа всички възможни методи за подобряване на енергийната си ефективност в рамките на финансовите си възможности – монтирани бяха нови помпи и управление на помпените агрегати и честотно управление, разширена беше диспечерската система със специализиран софтуеър и дистанционно управление на помпените агрегати от централен диспечерски пункт, както и преминаване от измерване на ниско напрежение към измерване на средно напрежение. Въпреки тези опити, увеличението на цената на електроенергията продължава да се отразява пропорционално върху разхода за доставяне на вода и налага увеличението на цента на водата. За това всяко бъдещо увеличение на цента на електроенергията ще води и до увеличение на цената на водата.
 
Втората причина е факта, че на 03.11.2011год. ВиК ЕООД Хасково прие Пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/. Разходите за дружеството по нея са големи, а приходи няма. Като част от членството на България в Европейския съюз, всяка община е длъжна до 2014 год. да изгради ПСОВ и ако това условие не е изпълнено, то тогава общините ще търпят санкции, които неминуемо отново ще се отразят на джоба на гражданите. Като замърсители на общините, така както сме длъжни да плащаме такса смет, изчислена в промили; за пречистване на отпадъчните води е необходимо да заплащаме и такса пречистване, изчислена в кубици. Важно е да се отбележи, че дори и в община Свиленград, където ще започва изграждането на ПСОВ според европейските условия, ще бъде включена такса пречистване, след пускането и в експлоатация.
 
Прилагаме сравнение на досегашните цени и цените предварително декларирани от ДКЕВР.

Цени:

Цени от 2009г. до момента за м3

Проекто-решение на ДКЕВР от 20.12.2011г. за гр. Хасково

Проекто-решение на ДКЕВР от 20.12.2011г. за други градове /без община Маджарово/ за м3

Помпена - доставяне

1.83 лв.

1.88 лв.

1.88 лв.

Отвеждане (канал)- битови и промишлени

0.10 лв.

0.11 лв.

0.11 лв.

Пречистване на отпадъчни води:

За битови и приравнени към тях обществени, търговски и др.потребители

0.00 лв.

0.43 лв.

0.00 лв.

ОБЩО цена без ДДС

1.93 лв.

2.42 лв.

1.99 лв.

ОБЩО цена с ДДС

2.32 лв.

2.90 лв.

2.39 лв.

Платена публикация.

Коментарите под този материал са забранени по искане на ВиК ЕООД Хасково

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини