От х:

Днес в x:

Данъчните за 2012 : Повече пари за вас, за да има и за нас

Павлина Пашинова

С характер на пожелание приключи първата за годината пресконсференция на данъчните в Хасково: нека има повече пари за вас, за да има и за нас! "Молитвата" бе по повод отчетеното от   5 години насам, неизпълнение на годишния план-прием за Хасково и областта. Събираемостта на местните данъчни не е никак малка-97 %, но в последните години неизменно се постигаше 101-105 % преизпълнение. Заради това планът на хасковската дирекция, по-късно офис, бе завишаван за всяка следваща година. През 2011-та, хасковският офис събра с цели 10 млн лева повече в сравнение с предходната година и достигна внушителните 140 млн лева, но на фона на очакванията бюджета това се оказа недостатъчно-минус 3 %.

Хасковлии са отличници в плащането на данъка за доходите на физическите лица. Не само заложеното е изпълнено, но е събрано и с 8 % повече, общо 25 млн лева. ДДС също се е събирало добре-27 млн лева-почти 100%-но изпълнение. Обаче корпоративният данък е с цели 2.5 млн лева по-малко. А той се внася от бизнеса. На въпрос на Haskovo.net “Означава ли това затруднения за бизнеса и фалити?“, шефката на хасковските данъчни Павлина Пашенова отговори отрицателно. Според нея, главната причина за ниската събираемост на корпоративния данък е укриването му. Трябва да се засили контролът там, допълни тя.

По-традиция не е изпълнен планът за осигуровките-само на 95 % . Възмутителното е друго. Заедно със задължителното допълнително пенсионно осигуряване, държавата ни дере много повече за осигуровки отколкото за данъци. През 2011-та са събрани 64 млн данъци и 76 млн осигуровки. Какво получаваме като пенсии и здравни услуги е друг въпрос.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини