От х:

Днес в x:

МБАЛ-Хасково кандидатства за университетско ниво

Д-р Георги Димитров от ОАИЛ тества новият апарат

Поне едно отделение в хасковската МБАЛ ще придобие степен на компетентност равна на университетските болници-3-та! И това е не кое да е, а отделението по Анестезия и интензивно лечение-ОАИЛ. Само преди година, това отделение бе пред закриване , в него останаха само 3-ма анестезиолози при минимално необходими 4.

В момента в ОАИЛ работят 10 души от които 5 със специалност анестезиология и реанимация. От вчера на работа е назначена и д-р Узунова от Стара Загора, до края на януари на трудов договор почва бившият кадър д-р Митко Първанов. От 01.02 пък започва още един анестезиолог-от Раднево. С което бройката става 8. За 3-то ниво на компетентност се изискват 7 анестезиолога.

В името на целта- университетско ниво, ръководството на МБАЛ закупило чисто нов апарат на фирмата Drager за изкуствена белодробна вентилация, т.е. за изкуствено дишане. Апаратът е особено ефективен за пълно обдишване на изпаднали в кома пациенти. Drager работи с атмосферен въздух, засмукван и пречистван от околната среда. Другите апарати в отделението работят със сгъстен въздух. Заради липсата на бутилки със сгъстен въздух, новият апарат може да бъде местен заедно с пациента. Батериите му осигуряват до 10 часа автономен режим на работа.

Ако огделението вземе 3-то ниво на компетентност, на преминал пациент на ден, болницата ще получава 500 лв. При 8 места капацитет на отделението, това ще формира евентуално много добър приход за МБАЛ.

От днес е обявена и обществена поръчка за закупуване на Ангиограф, с предвидени за целта 1 млн 800 хил лева. Закупуването на този уред ще направи възможно незабавно отварянето на отделение по инвазивна кардиология. В момента, хасковлиите с остри инфаркти се пращат в Ямбол или Пловдив. От началото на февруари предстои обществена поръчка за ремонт на 3-то вътрешно, където ще заработи новото отделение по инвазивна кардиология.

Г.Христов

Уред за изкуствена белодробна вентилация

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини