От х:

Днес в x:

206 чакат за общинско жилище, само 2 напускат за година

От откриването им има голям мерак за блокчетата на "Кирков"

206 са семействата, които през 2011-та година, са чакали за получаване на общинско жилище. Всички те отговарят на изискването за настаняване в такова жилище. Въпреки, че са доказано социално слаби обаче, те не са били настанени, защото никой не напуска апартаментите със символичен наем-от 30 до 70 лв месечно.

Темата стана актуална след като на последната си сесия, общинският съвет постфактум одобри корекция на капиталовите разходи в общинския бюджет. Сред тях бяха и пари за довършване на последното 5-то блокче на ул. Георги Кирков №82. Наложителността в отпускането на тези средства бе мотивирана с острият жилищен проблем, който имат хасковлии.

По справка от община Хасково, на улица Георги Кирков 82 има 106 апартамента, които са пълни до дупка от откриването им през септември 2009-та. Само две млади семейства са напуснали блокчетата на Кирков за цялата 2011-та година. Причината била, че и малкият наем им се е виждал непосилен и предпочели да живеят при роднини. Веднага техните места са попълнени с чакащи.

За да бъде поставено едно хасковско семейство в листата на чакащите, то трябва да няма повече от 300 лв месечен доход на член от семейството и от 5 години да има постоянен адрес в Хасково. Далеч по-сурово е изискването семействата да нямат осъществени продажби или прехвърляния на недвижим имот от 2000-та година насам. А най-неясно звучи изискването, семейството да докаже, че няма годна за обитаване къща или вила. „Проверяваме ги“ отговориха от Общината на въпроса как става проверката на годността.

В случай, че изискванията са спазени, комисия с председател секретарят на общината Атанас Димитров проверява кандидата. Към февруари следващата година се изготвя предварителен списък на одобрените за общинско жилище. След 14 дневен срок за обжалване, се съставя- окончателния списък.

Ежемесечно комисията проверява дали настанените пазят общинската собственост и дали не злоупотребяват с нея. По информация на Haskovo.net има прецеденти някои от „бедните“ да отдават под наем дадените им жилища.

Най-разтегливо за тълкуване е спазването на прагът на доходите. В случай, че доходът на член от семейството надхвърли 300 лв, на теория той незабавно трябва да напусне жилището. Стига се до абсурдната ситуация, че хората, които не желаят да останат бедни, търсят и намерят по-добре платена работа, трябва да се изнасят дори да превишат наема с малка сума. В същото време стандартният хасковски наем от 100-150 лв не им е по-силите.

Затова общинската комисия преценява всеки подобен случай отделно.

Г.Христов

С предимства са многодетните семейства
Обитателите се проверяват дали пазят общинската собственост. Пазели
Секретарят на общината Атанас Димитров оглавява комисията за общински жилища
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини