От х:

Днес в x:

ОбС: Закритите школа няма да стават частна собственост

Общинският съвет в Хасково отхвърли днес предложението на кмета Георги Иванов да бъдат преобразувани двете закрити училища „Христо Ботев“ и „Алеко Константинов“ от публична в частна общинска собственост. За приемане на това решение бяха необходими две трети от общия брой на общинските съветници - 28 гласа. „За“ гласуваха 26, против – 12, „въздържал се“ - 3-ма. Против предложението гласуваха от ГЕРБ и групата на Златко Марчев. Двама от БСП – Иван Станчев и Божидар Драганов се въздържаха.

„Предложението не е аргументирано. Не е ясно какво е виждането на администрацията за бъдещето на тези имоти“, заяви от името на групата на ГЕРБ Иван Панайотов. Той допълни, че в закона за народната просвета има изрична забрана имоти на закрити училища, или части от тях, да се ползват за други нужди, освен за образователни, хуманитарни или социални.

„Приказките за продажба на тези училища са блъф“, заяви от своя страна вносителят на предложението Георги Иванов. По думите му преобразуването на собствеността е необходимо, за да може администрацията да е по-мобилна при преговорите. А се преговаря с редица висши учебни заведения, включително от чужбина, за откриване на филиал в Хасково. Това пък уточни бившият председател на ОбС Делян Делчев. По думите му разговорите били замразени за известно време, но може да бъдат подновени.

След отхвърлянето на предложението Панайотов отново взе думата, за да декларира, че при конкретна идея за някое от училищата групата му ще гласува „за“, но не и в сегашния вид – по принцип.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини