От х:

Днес в x:

Рибар с мрежи отърва глоба, бил актьор във филм

От 10-ти август: Това е филм

Спипан мрежар се размина с глоба за бракониерство след оригиналното обяснение, че снимал филм за древните начини за ловене на риба по Марица. Безпрецедентното обяснение шашнало инспекторите от местната ИАРА, които спипали мрежаря по снимка публикувана в медиите.

Историята започва на 10-ти август тази година. Тогава репортерски снимки на двама мъже хвърлящи мрежи в Марица взривиха рибарската общност и риболовната инспекция. ИАРА се самосезирала от снимковия материал публикуван в ежедневника „Хасковска Марица“ и материалът в Haskovo.net и предприела разследване. Било установено, че се касае за бившия кмет на село Райново Живко Донев, който заедно с негов авер замрежвали реката няколко дни по рано. Донев в момента работи като Еколог в защитена местност Злато поле, като преди това премина курс по обучение за безработни в димитровградското бюро по труда.

След консултация с адвокат обаче, Донев довел пред ИАРА димитровградския фотограф и оператор Валери Добрев, който заявил, че снимал трейлър за филм относно древните способи за риболов. Видеоклипът трябвало да бъде с дължина от 3 до 5 минути, като с него щяло да се търси финансиране на пълнометражен документален филм. Добрев вече бил снимал друг материал за ловуване с таляни/способ с мрежи и колчета в морето/. Според консултиралият ги адвокат Тодор Ташев, димитровградчаните били готови да представят в съда наснимания материал от въпросният ден, за да подкрепят версията си. ИАРА обаче приела обяснението, защото нямала преки свидетели на деянието, а само по себе си снимката не се считала за доказателство пред съда. Затова вместо глоба за бракониерство от 600 лв, санкцията минала по друг член-до 100 лв. Тя била и за това, че актьорите и техния режисьор, преди това трябвало да уведомят риболовната инспекция.

Редови рибари обаче се усъмниха, че полицията щеше да бъде толкова сговорчива ако някой бе решил да снима филм за обир на банка, например.

Сред оригиналните обяснения на рибари от региона е и култовата „разходка с лодка“ натоварена с мрежи, която баща и син от Ивайловград си спретнали в местния язовир. Съдът обаче прие обяснението им и отмени глобата, наложена от риболовната инспекция.

Г.Христов

Древни способи за ловене на риба по Марица
Екс-кметът на Райново Живко Донев не е бракониерствал
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини