От х:

Днес в x:

Ново поевтиняване на хляба за ЧНГ

Добри новини за потребителите, лоши за бранша

Третото за годината поевтиняване на хляба стана факт тази сутрин. Самунът вече е с 10 стотинки по евтин. Така, ненарязан Карина се продава на 65 стотинки, другите самуни от 80 падат на 70 ст. Поевтиняват и всички тестени продукти произвеждани в хасковският хлебозавод. Макароните например вече са 50 ст. пакета. "Обвиняват ни, че поевтиняваме предизборно. Сега не виждам да има някакви избори" коментира директорът на хлебозавод АД Хасково Тодю Тодев. Според него причината за поевтиняването, е падането на цените на пшеницата на световните пазари, с около 30-40 евро за тон. Това води и до поевтиняване на брашната и хлебната мая.

Нова промяна на цената на хляба може да има към края на януари и началото на февруари, когато почва жътвата в Австралия, коментира Тодю Тодев. Цената на насъщния ще се актуализира на всеки 3-4 месеца, за да не се коригира непрекъснато при постоянните колебания в стойността на суровината на международните пазари.

Поевтиняването обрича по малките играчи в бизнеса, са първите реакции на другите местни хлебопроизводители. Самун хляб не може да струва 65 ст, това е неконкурентно способна цена, коментира хасковски хлебопроизводител пожелал да не бъде цитиран. Според мълвата, която се носи в бранша, постоянните промени на цените на хляба имат за цел да унищожат конкуренцията, като се принуди тя да работи на загуба. 

Г.Христов 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини