От х:

Днес в x:

Търговците негодуват срещу таван на надценката на хляба през Закона за хазарта

Ролята на всяко едно управление, без значение от неговата окраска е да създава равни условия за бизнес, но това не означава фиксиране на разходите, печалбата или други компоненти, с които работи. Пример - надценката от 15% на цената на хляб "Добруджа", типов и бял хляб. Това заяви пред БНТ Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Той обясни, че първата цел на борбата е да се възстановят принципите на правовата държава, защото е недопустимо да се правят законодателни промени за ДДС-то за хляба и то през преходните и заключителни разпоредби на Закона за хазарта. Такъв тип мерки никога не са правени и никога не са работили ефективно, изтъкна Вълканов.

Според него не може държавата да фиксира начина и нормата на който и да било бизнес. Сдружението за модерна търговия не е привърженик на диференцирана ставка на ДДС за хляба и брашното.

Той смята, че цената на хляба може да отиде или нагоре, или надолу, като една мярка не гарантира по-ниска цена на хляба. Пазарът на хляб и хлебни изделия минава през големите търговски обединения и това силно конкурентен пазар, посочи Вълканов, който определи като "чист популизъм" диференцирани ставки на ДДС за брашното и хляба.

 
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини