От х:

Днес в x:

В Свиленград ще доят крави за норматив

В Свиленград ще се състезават в доене на крави за време, умения за зарязване на лозя и майсторско каране на трактор с ремарке. Това са част от дисциплините в регионалния кръг на ученическата олимпиада „Млад Фермер“. В регионалния кръг в Свиленград ще участва и отбор от местната селскостопанската гимназия „Христо Ботев“. Победителите от този етап отиват на национално състезание в Русе за определяне на най-добрия млад фермер на България.

Олимпиадата ще се проведе в края на март следващата година. Тя е част от националната панорама на професионалното образование. Досега отборът на ПГСС „Христо Ботев“ се е класирал винаги след тройката, но сега има амбиция да покаже нещо повече, сподели директорката Христина Милушева.

Хасково ще е домакин на два национални кръга от ученически олимпиади през следващата година, става ясно от изготвения график от министерството на образованието. Първата олимпиада, чийто финален етап ще е в областния град ще е на 21-22-ри април по физика. Втората олимпиада пък е изключително атрактивна-така наречения Горски Трибой. Домакин ще бъде гимназията по дървообработване и строителства „Цар Иван Асен Втори“. Финалния кръг на горският трибой ще продължи три дни-от 10 до 12-ти май. Поне 10 отбора победители от регионални кръгове ще се състезават в дузина дисциплини-разглобяване и сглобяване на моторна резачка, рязане на шайби от дървесни стволове, отсичане на бор с указано място на падане. Част от горските умения включват точно мятане на въдица и точна стрелба с ловна пушка. Най-трудното обаче ще е за финал-трябва да се разпознаят вредителите по дървесните и растителни видове и да се назовават на латински. Подготовката в езика на древните римляни вече върви ударно в школото. Още повече, че е твърде вероятно в националната олимпиада да се включат тимове от Сърбия, Македония и Гърция, които са традиционни гост- участници в подобни съревнования.

Г.Христов

Гимназията по дървообработване ще показва най-доброто от себе си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини