От х:

Днес в x:

Хасковските астрономи: При ясно време ще наблюдаваме затъмнението

Привечер на 10 декември ще се наблюдава последното за 2011 г. затъмнение. Тази година беше изключително богата на подобни явления – 4 слънчеви и 2 лунни затъмнения. От България ние имахме възможност да наблюдаваме частично слънчево затъмнение на 4 януари и пълно лунно затъмнение на 15 юни.

Предстоящото лунно затъмнение е пълно, но за съжаление от нашата страна ние няма да го видим като такова. Луната за нас ще изгрее в около 16:50 ч. или само десетина минути преди да свърши пълната фаза на затъмнението. Докато тя се издигне над хоризонта на изток и стане подходяща за наблюдение, Луната вече ще започне да излиза от пълната сянка на Земята. При ясно време любителите на този небесен спектакъл ще могат да проследят само втората частична фаза или „откриването” на Луната. Последният контакт със земната сянка е в около 18:18 ч., когато за визуалните наблюдатели затъмнението приключва.

Затъмнението може да се наблюдава с просто око, с бинокъл или телескоп от всяко място с открит източен хоризонт. При ясно време Астрономическа обсерватория при Младежки център ще организира наблюдение на затъмнението на наблюдателната площадка на обсерваторията.

Въпреки, че вместо пълно, от България ще видим само половин частично затъмнение, си струва да се насладим и на тази гледка, защото през следващите няколко години няма да имаме и тази възможност. Следващото пълно лунно затъмнение ще бъде чак на 15 април 2014 г., но то ще е невидимо за нас. А за да видим изобщо затъмнение от България, ще трябва да почакаме до 28 септември 2015 г., т.е. почти цели 4 години!

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини