От х:

Днес в x:

Веднъж на 50 хиляди години: Комета може би ще се вижда с просто око в края януари

В началото на 2023 г. новооткрита комета може да е достатъчно ярка, за да бъде видяна с просто око.

Кометата, наречена C/2022 E3 (ZTF), в момента преминава през вътрешната Слънчева система. Тя ще се приближи най-близо до Слънцето (перихелий) на 12 януари и след това ще профучи край Земята, като направи най-близкото си преминаване, нейния перигей, между 1 февруари и 2 февруари.

Ако кометата продължи да свети, както е в момента, тя може да бъде видима в тъмното небе с просто око. Но яркостта на кометите е трудно да се предскаже, макар че дори и C/2022 E3 (ZTF) да избледнее, все пак ще да се вижда с бинокъл или телескоп в течение на няколко дни при близкия ѝ подход.

Според НАСА, наблюдателите в Северното полукълбо ще могат да намерят кометата в сутрешното небе, докато се движи в посока на северозапад през януари.

C/2022 E3 (ZTF) ще стане видима за наблюдатели в южното полукълбо в началото на февруари 2023 г.

Наблюдателите трябва да търсят C/2022 E3 (ZTF), когато Луната е слаба в небето, като новолунието на 21 януари предлага такава възможност, ако времето позволява. Според уебсайта Starlust, кометата ще бъде в съзвездието Camelopardalis по време на перигея.

Според Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА (JPL), кометата има период от около 50 000 години. Това означава, че преди да се приближи на около 160 милиона километра от Слънцето на 12 януари и на 42 милиона километра до Земята на 2 февруари, тя е била за последен път толкова близо в начало на късния палеолит.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини