От х:

Днес в x:

4 хасковски училища посрещат зимата на газ

Автотранспорта са намалили разходите за отопление с 1/3

4 хасковски училища ще намалят сериозно разходите си за отопление през този зимен сезон, защото вече са на газ. Най-облагодетелствани ще бъдат в Природоматематическата гимназия които по традиция хабят огромно количество гориво през зимния сезон. Училището е една от двете гимназии в града, която не е санирана и е със стара дограма. Заради колосалните разходи за отопление, от делегираният бюджет на елитното школо остават малки остатъчни средства, които по традиция се използват за текущи ремонти или за премии на персонала.

От тази година обаче училището се прикачи към изгражданата от Сити газ в Хасково газопреносна мрежа. Спорно е доколко средства ще бъдат спестени, но при другата гимназия по Автотранспорт, която също няма саниране, а е на газ, разходите за отопление са намалели с 30 %. Гимназията по автотранспорт е на газ от миналия отоплителен сезон. Още отпреди пък на газ са СУ „Стефан Караджа“ и ОУ „Христо Смирненски“.

В първия лъч на Сити газ при поставянето на газопреносна мрежа в Хасково попада още ОУ „Никола Вапцаров“. Там обаче газифицирането се отлага за по-нататък. Разходите са такива, че делегираните бюджети на едно школо трудно могат да ги поемат и се търси финансиране по програми за енергийна ефективност.

По подобни програми в Димитровград на газ са ОУ"Пенчо Славейков", ОУ"Алеко константинов" и ЕГ "Иван Богоров". От януари догодина пък на синьото гориво минават СОУ "Любен Каравелов" ОУ "Кирил и Методий" и ОУ "Васил Левски" село Ябълково.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини